Diabetul, cu cât se instalează mai devreme, cu atât crește riscul de demență: care este explicația

Demența     Foto: pixabay
Un nou studiu a descoperit că, cu cât diabetul se instalează mai devreme, cu atât crește riscul de demență. Iată care este explicația.

Un studiu a urmărit 1.710 cazuri de diabet și 639 de cazuri de demență, ce au apărut din 1985 până în 2019. Pentru fiecare 1.000 de persoane examinate anual, ratele de demență au fost de 8,9 la cei fără diabet, la vârsta de 70 de ani.

Ratele comparate de demență pentru cei cu diabet au fost de 10,0 pentru cei cu debut cu până la cinci ani mai devreme (65 ani), 13,0 pentru cei care au avut debl al diabetului cu 6, până la 10 ani mai devreme (60-64 de ani), și 18,3 pentru ceila care s-a instalat diabetul înainte de 60 de ani.

Aceste rezultate izbitoare arată în mod clar că cu cât dezvoltați mai devreme diabet, cu atât mai mare este riscul de a dezvolta demență.

Cum poate duce diabetul la demență

Există mai multe motive pentru care vârsta la care se instalează diabetul de tip 2 pot duce la demență.

Un motiv este legat de efectele pe care diabetul le are asupra inimii, deoarece sănătatea inimii este legată de sănătatea creierului.

Bolile de inimă și tensiunea arterială crescută sunt asociate ambelor accidente vasculare cerebrale care, la rândul lor, pot duce la demență. Cu toate acestea, accidentele vasculare cerebrale nu par a fi răspunsul complet, întrucât unele studii au constatat că diabetul a dus la un risc crescut de demență chiar și atunci când accidentele vasculare cerebrale au fost controlate.

Un alt factor se referă la episoadele de hipoglicemie care apar frecvent în diabet. Deși s-a dovedit că controlul strict al zahărului din sânge reduce riscurile pe termen lung de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, controlul strict poate duce, de asemenea, la hipoglicemie, pierderi de memorie și demență. Aici, motivul este probabil acela că zaharurile scăzute din sânge sunt cunoscute pentru a afecta hipocampul - centrul de memorie al creierului, notează health.harvard.edu.

Una dintre ipotezele cele mai interesante este că diabetul provoacă direct boala Alzheimer. Într-adevăr, boala Alzheimer a fost chiar numită „diabet de tip 3” din cauza caracteristicilor moleculare și celulare comune ale diabetului și Alzheimer. De exemplu, insulina joacă un rol critic în formarea plăcilor amiloide, iar insulina este implicată și în fosforilarea tau, ceea ce duce la încurcături neurofibrilare. Cu alte cuvinte, în timp ce rezistența la insulină din organism poate duce la diabet de tip 2, rezistența la insulină din creier poate duce la plăci și încurcături ale bolii Alzheimer.

Reduceți riscul de diabet și demență

Vestea bună este că puteți reduce riscul de diabet de tip 2 - și riscul de demență. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă următoarele modificări ale stilului de viață ar fi potrivite pentru dvs. Rețineți că aceste schimbări de viață sunt utile chiar dacă aveți un diagnostic de diabet sau prediabet.

Faceți exerciții aerobice cel puțin 30 de minute în fiecare zi, cinci zile în fiecare săptămână.

Abordați o dietă în stil mediteranean.

Mențineți o greutate corporală sănătoasă.

Tratați tensiunea arterială crescută.

Tratați colesterolul ridicat.

Nu fumați.

În cele din urmă, activitățile sociale, o atitudine pozitivă, învățarea de lucruri noi și muzica pot ajuta creierul să funcționeze la maximum și să reducă riscul de demență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel