Dieta, cum îți poate afecta hormonii: alimentele sănătoase aduc echilibrul hormonal

Dieta          Fotografii colaj: Pixabay
Dieta sănătoasă are efect nu doar la nivelul greutății noastre, ci și la nivel hormonal. Iată cum sunt influențați hormonii de alimentele pe care le consumăm.

Schimbările hormonale pot avea impact asupra diferitelor părți ale vieții noastre. Ele pot fi induse de mai mulți factori, cum ar fi hrana, apa, locul, temperatura etc.

Funcționarea corpului depinde de cât de bine vă echilibrați nutriția. Tot ceea ce mănânci, afectează corpul. Deși dezechilibrele hormonale sunt de obicei tratate cu medicamente și rutina zilnică de exerciții fizice, cantitatea corectă de nutriție oferită prin consumul de alimente sănătoase echilibrate poate juca un rol crucial în menținerea corpului nostru în armonie.

Hormonii pot fi pur și simplu numiți mesagerii chimici ai corpului. Aproape fiecare funcție fiziologică, care se întâmplă în organism, cum ar fi metabolismul, ciclul menstrual, reproducerea, dispozițiile / emoțiile, sistemul imunitar etc. se datorează hormonilor. Când există o schimbare în echilibrul hormonilor, aceasta afectează funcționarea corpului tău în sine. Deci, cum îl ții sub control?

Dieta sănătoasă pentru echilibrarea hormonilor

Cel mai simplu și mai eficient mod de a ne ține hormonii sub control este menținerea unei diete nutritive stabile și sănătoase. Deși cuvântul „dietă” sună a regim sever, în acest caz nu înseamnă altceva decât să vă asigurați că mâncați ceea ce trebuie. Când ai o dietă sănătoasă, aceasta te face automat să te simți mai sănătos și mai energizat. Contrar credinței populare, o dietă hrănitoare echilibrată nu înseamnă să mănânci alimente terne, fără gust și nici nu înseamnă că îți interzici toate alimentele tale preferate. Având în vedere conceptul potrivit, vă puteți bucura oricând de mâncăruri delicioase, care sunt minunate pentru corpul dvs., precum și plăcute de consumat.

Fructele și legumele sunt surse excelente de vitamine, minerale, antioxidanți și nutrienți. Sunt bogate în nutriție și îți îmbunătățesc hormonii în bine. Acestea induc o imunitate mai bună, încurajând menstruația regulată, se rehidratează și, de asemenea, asigură corpului dvs. mai mulți alți nutrienți. Cofeina și alcoolul tind să provoace o creștere ușoară a secreției de cortizol în corpul nostru. Cortizolul este un hormon care face parte din răspunsul nostru de zbor sau luptă și este denumit și hormonul stresului. Dacă treceți prin faza de menopauză, este important să reduceți cofeina și alcoolul. Acest lucru vă va menține nivelul de cortizol sub control.

Pe de altă parte, anumite tipuri de alimente sunt interzise, ​​în cazul în care suferiți de tiroidă. Anumite legume crucifere, cum ar fi varza, conopida cu broccoli, soia, se găsesc a fi goitrogeni (sunt substanțe care perturbă producția de hormoni tiroidieni) dacă sunt consumate crude sau în exces. Unele alimente precum carnea roșie sunt bogate în grăsimi saturate, care pot escalada producția de estrogen și pot crea un dezechilibru hormonal. Este recomandabil să treceți la versiuni mai sănătoase ale cărnii, cum ar fi peștele sau ouăle, care sunt bogate în acizi grași omega-3.

Evitați excesele

În mod similar, unii oameni consumă soia în exces. Deși este o sursă bună de proteine, ​​în caz de exces, poate atenua simptomele hormonale, iar nivelurile de estrogen din corp pot fi dereglate.

Suntem conștienți de hormonul insulinei și de modul în care acesta afectează corpul nostru. Insulina este un hormon strâns asociat cu diabetul. Dacă aveți rezistență la insulină, pancreasul va continua să secrete insulină. Cu toate acestea, mușchii, grăsimile și celulele hepatice nu răspund la acesta, inducând în mod corespunzător mai multă secreție în pancreas. Acest lucru va crește nivelul zahărului din sânge, ducând la diabet.

Un alt hormon care este complet opus insulinei este Glucagon. Este un alt hormon pancreatic, dar are un efect opus celui al insulinei. În perioadele îndelungate fără aport de nutrienți (fără mâncare), pancreasul secretă Glucagon pentru a echilibra nivelul zahărului din corp. Pentru a menține acești hormoni sub control, trebuie să mâncăm o dietă echilibrată. Prea multe calorii vor duce la creșterea în greutate și prea puține vor duce la slăbiciune și oboseală.

În timpul menopauzei, nivelul de estrogen din corpul unei femei începe să scadă. În timpul ciclului menstrual sau al sarcinii, estrogenul este secretat. Estrogenul nu poate fi obținut dintr-un anumit aliment, totuși fitoestrogenii pot fi consumați pentru a acționa ca un estrogen slab în organism. Fluctuațiile nivelului de estrogen sunt principala cauză a neregulilor menstruale, a schimbărilor de dispoziție, a bufeurilor și a transpirațiilor nocturne.

Alimentele bogate în fibre, recomandate

Consumul de alimente bogate în fibre alimentare va încuraja un echilibru sănătos al hormonilor. De asemenea, ajută la îmbunătățirea sistemului digestiv. În loc să vă forțați corpul să digere particule grele complexe, consumul de alimente bogate în fibre vă va ajuta corpul să descompună particulele cu ușurință. Acest lucru vă îmbunătățește digestia, făcând corpul să absoarbă la maximum ceea ce mâncați.

O simplă schimbare a dietei poate corecta o mulțime de lucruri. De la rezolvarea anilor pentru infertilitate sau lupta cu endometrioza, diabet și chiar acnee.

De cele mai multe ori, răspunsul la problemă este destul de simplu. Trebuie doar să vă echilibrați hormonii printr-o dietă sănătoasă.

Includerea unei cantități adecvate de carbohidrați complecși, cum ar fi cerealele integrale și o cantitate moderată de proteine ​​cu valoare biologică ridicată, cu o cantitate bună de grăsimi sănătoase și concentrarea pe vitamine și minerale esențiale va ajuta la realizarea echilibrului hormonal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel