Dieta pentru artrită: 7 alimente care ameliorează durerea din articulații

Artrita, osteoartrita
Artrita este o boală incurabilă, dar durerea pe care o provoacă poate fi controlată și prin dietă. Iată ce conține dieta pentru artrită: 

Artrita înseamnă inflamarea, umflarea și sensibilitatea crescută a uneia sau mai multor articulații din organism. Principalele simptome ale artritei sunt durerea articulară și rigiditatea articulațiilor, care de obicei se agravează odată cu trecerea timpului. Cele mai frecvente tipuri de artrită sunt artroza și artrita reumatoidă. Boala, în sine, nu are leac, dar când vine vorba de controlul durerii cronice date de artrită, însă, contează foarte mult trei lucruri: greutate, dieta și inflamația (trei factori modificabili). Aceștia sunt factori care pot fi modificați și care sunt de vină pentru o mare parte din disconfortul dat de artrită.

Dieta este extrem de importantă, pentru că anumite alimente cresc inflamația. Dar sunt și alimente pot îmbunătăți (sau reduce) inflamația și durerea caracteristice artritei. Iată care sunt acestea și cât trebuie să consumi din ele:

Alimente care ameliorează artrita:

1) Pește

Mănâncă pește de două ori pe săptămână, porțiile să fie de circa 150 de grame

2) Fructe și legume

Cel puțin 1-2 fructe (dacă e vorba de mere, sau căni pline dacă vorbim de cireșe) și 2 până la 3 porții de legume pe zi. Pe listă ar trebuie să fie, printre altele,  afine, mure, căpșuni, spanac, kale și broccoli

3) Sâmburi

O mână de sâmburi în fiecare zi: de preferință nuci, muguri de pin, fistic și migdale;

4) Fasole

Fasole pentru fibre, proteine, acid folic și mai multe minerale, o porție la 2-3 zile

5) Ulei de măsline

Ulei de măsline - 2 - 3 linguri pe zi maximum pe zi - în salate sau mâncăruri gătite. Uleiul de măsline extra virgin conține mai mulți nutrienți decât soiurile standard

6) Ceapă

Ceapa conține antioxidanți și reduce inflamația, riscul de boli de inimă și colesterolul rău LDL. 1-2 cepe pe zi, spun experții de la Mayo Clinic.

7) Carotenoizi

Alimente care conțin carotenoizi precum morcovii, ardeii, căpșunile și afinele, reduc proteina C-reactivă, care este un marker pentru inflamație. O porție din fiecare pe zi ajută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel