DIFERENȚA dintre vitamina D2 și vitamina D3. Când ajungi la supradoză și din ce alimente le obții

Sfaturi
Există două forme de vitamina D, conform Institutelor americane de Sănătate Publică (NIH): D2 și D3. Iată care este diferența dintre ele: 

Vitamina D3 (colecalciferol) este tipul de vitamina D pe care îl produce pielea ta când primești lumina soarelui. Se găsește și în produsele de origine animală, cum ar fi Pește gras (somon, sardine, hering, macrou, păstrăv, ton).

Vitamina D2 (ergocalciferol) provine din surse vegetale precum ciupercile și drojdia. Și organisul uman își produce propria vitamina D atunci când sunt expus la razele UVB. Acesta este tipul pe care îl veți găsi în majoritatea alimentelor îmbogățite din magazine. 

Unii medici sugerează că D3 este cea mai bună alegere atunci când vine vorba de suplimente. Acest lucru se datorează parțial faptului că cercetările au arătat că D3 crește vitamina D din sângele dvs. mai eficient decât D2. Potrivit dr. Sabitha Rajan, medic de medicină internă, care lucrează în cercetare și dezvoltare pentru liniile directoare pentru pacienții internați și chirurgicali la MCG Health, D3 poate fi o vitamină mai stabilă, mai ales atunci când există în alimentele fortificate. Cu alte cuvinte, cerealele îmbogățite cu D2 se pot degrada mai repede decât cerealele îmbogățite cu D3.

În general, studiile care compară eficacitatea D2 și D3 și stabilitatea acestora au concluzii mixte, astfel încât „nu putem spune cu 100% certitudine care ar fi mai bună”, a spus dr. Rajan, pentru prevention.com

Este posibil să luați prea multă vitamina D?

Da. Indiferent de suplimentul pe care îl alegeți, este important să luați doza recomandată de medic! Vitamina D este o vitamină liposolubilă, ceea ce înseamnă că nu o eliminați prin urină dect atujnci când aveți un aport prea mare. Conform NIH, limita superioară zilnică pentru adulți este de 4.000 UI (unități internaționale), iar administrarea a 60.000 UI pe zi este considerată toxică. Toxicitatea vitaminei D este rară, dar atunci când apare poate provoca pietre la rinichi, dureri osoase, slăbiciune musculară, greață și vărsături.

Din fericire, nu puteți face supradoza de vitamina D dacă aceasta provine din alimente sau de la soare. „Ar fi foarte greu de făcut, deoarece corpul reglează cât de mult absorbi când mănânci și când te afli în lumina soarelui”, spune dr. Rajan. „Ar trebui să mănânci multe alimente pentru a obține supradoză cu vitamina D”
În timp ce dieta și lumina soarelui pot oferi de obicei suficientă vitamină D, este posibil ca unele persoane să fie nevoite să ia un supliment. Vitamina D2 și vitamina D3 sunt ambele opțiuni excelente - mai ales că știința nu a dovedit dacă una este mai bună decât cealaltă. Dar, desigur, discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a lua un supliment.

Din ce alimente obții vitamina D

Din fericire puteți obține, de asemenea, o mulțime de vitamina D din anumite alimente, cum ar fi:

- Pește gras (somon, sardine, hering, macrou, păstrăv, ton)
- Carne roșie
- Brânză
- Gălbenușuri de ou
- Alimente îmbogățite (cum ar fi lapte și cereale pentru micul dejun)
- Ciuperci care au fost expuse la lumina UV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel