Donarea de celule stem, șansă la viață. La fiecare 3 minute cineva e diagnosticat cu cancer de sânge în lume

Celulele stem se pot recolta și prin donarea de sânge
Pentru mulți dintre pacienții cu cancer de sânge, singura șansă o reprezintă donarea de celule stem hematopeotice. 5% din populația lumii este înscrisă în registrele donatorilor de celule stem hematopoietice, în timp ce în România doar 0,33% din populație este înscrisă în RNDVCSH (registrul național). 

La fiecare 3 minute cineva, în lume, este diagnosticat cu un cancer de sânge și ultima șansă de supraviețuire poate fi un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit. Mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie. La nivel mondial, pentru 49% dintre pacienții diagnosticați cu un cancer de sânge care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice, donatorul compatibil neînrudit este găsit în Registrele internaționale ale donatorilor de celule stem hematopoietice.

Acestea sunt doar câteva dintre datele relevate de studiile realizate la nivel global și care ne arată importanța și rolul definitoriu pe care îl are un registru al donatorilor de celule stem hematopoietice în a da o șansă la viață semenilor aflați în suferință. 

Oricine poate dezvolta la un moment dat astfel de afecțiuni grave

Astăzi, întreaga lume marchează Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, iar pentru Societatea Română de Transplant Medular poate fi considerată un preambul pentru sărbătorirea din data de 19 septembrie 2020 a Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Cu această ocazie, Prof. Dr. Alina Tănase, Președinte al Societății Române de Transplant Medular din România și Dr. Aurora Dragomirișteanu, director general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) au prezentat cele mai recente date înregistrate pe acest palier medical la nivel național, făcând totodată un nou apel la solidaritate în ceea ce privește donarea de celule stem hematopoietice, prin care noi toți putem dona practic o șansă la viață.

„În mentalul colectiv ar trebui să conștientizăm că fiecare dintre noi ar putea dezvolta la un moment dat astfel de afecțiuni grave și că viața ne poate fi condiționată de un transplant  de celule stem hematopoietice, iar o șansă reală poate veni din rândul celor înregistrați în bazele de date naționale sau internaționale ale donatorilor” a declarat Prof. Dr. Alina Tănase, Președinte al Societății Române de Transplant Medular din România.

Aceasta a adăugat că „în ceea ce privește numărul donatorilor aflați în baza noastră de date putem spune că suntem cum mult sub nivelul mediei registrelor internaționale de profil, dar cele mai recente date relevă un trend ascendent din perspectiva percepției și acceptării în rândul populației din România legate de gravitatea unor astfel de boli hematologice și de implicarea reală într-un posibil proces de donare”.

Foarte puțini donatori în România

Potrivit studiilor, doar pentru 67% dintre pacienții din România care au nevoie de transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit, se găsește un donator pereche cu care să fie compatibil genetic, în timp ce pentru 96% dintre donatorii compatibili cu pacienții din România care au beneficiat de transplant, donatorii compatibili au fost din Registrele internaționale și doar 4% din Registrul național.

La rândul său, Dr. Aurora Dragomirișteanu, director general al RNDVCSH a precizat  că  „este extrem de important să dăm o atenție sporită în cee ace înseamnă creșterea numărului donatorilor înscriși în Registrul din România, din toate zonele țării, care mărește considerabil șansa de a salva mai mulți pacienți care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematologice severe, iar șansa de a găsi un donator compatibil, pentru cei 33% dintre pacienții pentru care nu există donatori compatibili niciunde în Registrele internaționale, este ca peste 5% din populația României să se înscrie în RNDVCSH”.

În prezent, numai 0,33% din populația României este înscrisă în Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice iar acest procent este foarte mic, comparativ cu alte țări: Germania – 9%, Israel –12%, Cipru – 13%, iar cifrele arată că astăzi,  5% din populația lumii este înscrisă în registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.

RNDVCSH este interconectat cu registre ale donatorilor de celule stem hematopoietice din alte 59 de țări, de pe toate continentele, care împreună numără peste 37 milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice și cu toate acestea, pentru 8% din pacienții din întreaga lume care au nevoie de un transplant, nu s-a găsit donator. De altfel,  peste 310 mii dintre donatorii potențiali înscriși în registrele internaționale au donat celule stem hematopoietice pentru pacienți neînrudiți, dintre care peste 23 de mii au donat în anul 2019.

Ce înseamnă să fii înscris în Registru:

Odată înscrisă ca potențial donator de celule stem hematopoietice, o persoană așteaptă pentru a salva o viață. 1 din 800 de persoane înscrise va fi contactată pentru a verifica potrivirea cu un pacient. Este posibil ca după înscrierea în Registru, un donator potențial să nu fie niciodată sunat, dar dacă este sunat, există șansa să fie singura/ul care poate salva viața pacientului. Cu cât se înregistrează mai multe persoane, cu atât sunt mai mari șansele pentru pacienții care așteaptă salvarea vieții. De aceea, fiecare înregistrare contează atât de mult!

e-mail: [email protected]
www.rndvcsh.ro; www.registru-celule-stem.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel