Doze mici de glucocorticoizi cresc riscul de boli cardiovasculare

Atac de cord, boli cardiace
Deși se cunoaște efectul glucocorticoizilor asupra bolilor cardiovasculare, nu se știa impactul dozelor mici. Un studiu a arătat că și dozele mici au același efect.

Cercetători de la Universitatea Leeds, Marea Britanie, susțin că și doze mici de glucocorticoizi pot crește riscul bolilor cardiovasculare. La această concluzie au ajuns după ce au analizat dosarele medicale ale 87.794 de pacienți diagnosticați cu 6 boli inflamatorii imune diferite care au primit îngrijire de la 389 de clinici de asistență primară din Regatul Unit în 1998-2017.

Au descoperit că pentru pacienții care utilizează mai puțin de 5 miligrame de prednisolon pe zi, riscul absolut de boli cardiovasculare aproape s-a dublat comparativ cu pacienții care nu utilizează glucocorticoizi. Aceasta în condițiile în care se credea că administrarea a 5 mg de glucocorticoizi pe termen lung era sigură, dar studiul sugerează că chiar și pacienții care iau doze mici au riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

”Descoperirile noastre evidențiază importanța implementării și evaluării intervențiilor vizate de modificare a factorului de risc cardiovascular intensiv; monitorizarea promptă și regulată a riscului cardiovascular al pacientului, dincolo de diagnosticul de artropatii inflamatorii și lupus eritematos sistemic, chiar și atunci când se prescriu doze echivalente cu prednisolon echivalent”, arată cercetătorii, potrivit sciencedaily.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel