Dr Adrian Copcea: Ciroza hepatică, tot mai frecventă la pacienții cu diabet de tip2. Ce trebuie să știi despre legătura dintre aceste afecțiuni

Diabet
Dr Adrian Copcea, medic primar Diabet zaharat, Nutriție, Boli Metabolice, a explicat ce este ciroza, cum apare ea și de ce e din ce în ce mai frecventă la pacienții cu diabet de tip 2. Iată care e legătura dintre cele două afecțiuni cronice:

Fără intenția de a fi alarmist, Dr. Adrian Copcea, Medic primar Diabet zaharat, Nutriție, Boli Metabolice, de la Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca, atrage atenția că ciroza este o afecțiune din ce în ce mai des diagosticată la pacienții cu diabet de tip 2. 

„De ani buni în rândul pacienților cu diabet tip 2 pe care îi urmăresc la cabinet observ mult mai frecvent ciroza decât insuficiența renală pe dializă. Am ales aceste două boli de organ în versiunea lor avansată ca să ilustrez seriozitatea pe care o poate atinge setul de boli ce acompaniază diabetul tip 2 și obezitatea. 

Ce este ciroza

DE CE CIROZA? Ciroza este un stadiu avansat al bolii de ficat. În mod spontan când auzim de ciroză ne gândim la un consum mare de alcool, datorită asocierii clasice dintre cele două. Totuși, de ani buni vine din urmă o cauză majoră a cirozei: boala metabolică a ficatului, în absența alcoolului. Oficial boala se numește “steatoză hepatica” sau, popular, "ficat gras". Termenul tehnic actual, în limba engleză, este MAFLD: Metabolic Associated Fatty Liver Disease. El înlocuiește termenul mai înrădăcinat: NAFLD: non-alcooholic fatty liver disease. „Ficatul gras non-alcoolic”. Termenul actual a fost ales pentru că atrage atenția asupra cauzei principale a bolii: AFECTAREA METABOLICĂ. 

Ce este boala ficatului gras metabolic

BOALA METABOLICĂ A FICATULUI sau „FICATUL GRAS METABOLIC” - aleg această traducere pentru a o alinia cu termenul actual în limba engleză - este o boală din familia obezității și diabetului tip 2. 50-60% din cei cu ficat gras au obezitate și aproximativ 70% au diabet tip 2. Explicația suprapunerilor constă în legăturile cauzale dintre boli: ficatul gras este o depunere a grăsimii în ficat ce are o legătură profundă cu tot spectrul bolilor pe care le reunim sub umbrela „sindrom metabolic”: boli dintr-o familie ce cuprinde obezitatea, diabetul tip 2, dislipidemiile (valori anormale ale grăsimilor din sânge), hipertensiunea arterială și alte boli aflate în legătură cu obezitatea și cu rezistența la insulină. Da, ficatul gras este o boală legată de rezistența la insulină. Voi explica mai jos de ce am insistat pe această legătură. 

Transplantul ar putea deveni indicație principală

Stadiile ficatului gras metabolic merg de la simpla depunere de grăsime, pe care o numim “steatoză hepatica” (ficatul gras “simplu”) la stadiile mai avansate în care apare și inflamație, stadiu numit “steatohepatită” (exact cum numim hepatite bolile virale ale ficatului, doar cu altă cauză a inflamației) și, în stadiile și mai avansate: la fibroză și ciroză (ciroza este un stadiu avansat al fibrozei, care se acompaniază cu un set particular de riscuri). Din păcate se estimează că transplantul de ficat în următoarea decadă va avea drept indicație principală această formă de ciroză metabolică, luând locul 1 în top cirozelor cauzate de virusul hepatitic C (în parte și datorită progreselor în tratamentul hepatitei cronice C, în parte și datorită extinderii acestei forme de ciroză odată cu valul de obezitate și diabet tip 2). 

Care e legătura dintre ciroză și diabetul de tip 2

Revenind la semnalul de alarmă pe care îl trag aici. El se referă în mare parte la felul cum este percepută această afecțiune și ce e de făcut. Îmi place să spun colocvial că steatoza hepatica este “verișoara diabetului tip 2” și chiar așa este. Această legătură dintre două afecțiuni aparent diferite e atât de puternică încât atât bilanțurile medicale pentru diagnostic cât și tratamentele se suprapun în mare parte. Mai ales cele care revin pacientului însuși. Activitatea fizică, “dieta de diabet”, “dieta de obezitate” sunt cu toate tratamente care atacă direct cauza steatozei hepatice. Spre exemplu poate ar părea contraintuitiv că reducerea zahărului ar fi un tratament pentru steatoza hepatica dar e. De fapt nu doar reducerea zahărului ci reducerea a orice “îngrașă” e un tratament al steatozei. Depunerea de grăsime în boala metabolică a ficatului e de-a dreptul un echivalent al obezității, dar la nivelul unui organ. Ce facem pentru obezitate în general trebuie să facem și pentru “obezitatea ficatului”. 

Majoritatea stadiilor bolii metabolice a ficatului sunt reversibile

În final ceva optimist. Majoritatea stadiilor bolii metabolice a ficatului sunt reversibile. Se poate acționa. Prin, exact cum am spus înainte, măsuri suprapuse peste cele necesare în obezitate și diabet tip 2. Activitate fizică, scădere în greutate, o alimentație cât mai curată, bogată în fructe și legume, săracă în grăsimi animale sau industriale (cele “trans” fiind oaia neagră, grăsimile din multe patiserii, produse de cofetărie, gustări la pungă) și, în general, tot ce înseamnă abordarea unui stil de viață sănătos – inclusiv odihna, evitarea/limitarea alcoolului, renunțarea la fumat. Majoritatea sunt tratamente CAUZALE pentru această boală. 

Concluzionând , ficatul gras e, ca multe alte boli metabolice, un spectru de situații de la ușoare la grave, cele mai grave se pot preveni acționând în stadiile mai ușoare. Și, deși poate părea pacientului o constatare izolată în cadrul unor bilanțuri (ecografia abdominală), de fapt ficatul gras e o piesă dintr-un puzzle care cuprinde și alte boli și alți factori de risc ce în timp pot conduce la diabet tip 2, infarct miocardic și alte complicații. Inclusiv ciroza metabolică. În această situație e de acționat mai degrabă prin prevenție, care în mare parte înseamnă activitate fizică și o alimentație (măcar mai) sănătoasă”, a notat Dr. Adrian Copcea, Medic primar Diabet zaharat, Nutriție, Boli Metabolice, pe pagina sa de facebook. 

Nr: Intertitlurile aparțin redacției

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel