Dr. Carmen Dorobăț, despre regulile aberante de înmormântare în cazul pacienților COVID-19: Ordinul trebuie să fie clar și adaptat din mers

Cruce
Carmen Dorobăț, medic primar infecționist Spitalul de Boli Infecțioase Iași a explicat că regulile privind înmormântările COVID-19 adoptate acum un an ar putea fi adaptate din mers, astfel încât și aceste evenimente să se desfășoare civilizat.

Dr Carmen Dorobăț, medic primar infecționist Spitalul de Boli Infecțioase Iași a explicat ce presupune îmbălsămarea pentru persoanele decedate de COVID-19 și că aceste reguli trebuie adptate din mers.

„A nu se îmbălsăma înseamnă că rapid se manipulează cadavrul respectiv, fără niciun fel de pregătire, și deci implicit fără a fi îmbrăcat, implicit și recunoscut. Se bagă în acei saci fără a se îmbălsăma.

De aici, la data respectivă, pentru că am judecat la data respectivă împreună cu medicii anatomopatologi care conduc această acțiune, ce înseamnă a anu se îmbălsăma? Însemană că totul se derulează foarte rapid. Pe de altă parte, toot ceea ce înseamnă protecție, de care vorbește Europa, de care vorbește globul, înseamnă că sunt îmbrăcate aceste persoane care manipulează, cu răspunderea familiei respective că dorește acest lucru, la distanța corectă, cu tot ce înseamnă sicriul respectiv, care este închis într-un anume fel.

Și ceea ce se pare, din nou, și eu nu înțeleg din punct de vedere medical și a tot ceea ce înseamnă prevenție, de ce să nu poți să duci sicriul respectiv cu persoanele în urma sicriului, cum se obișnuiește, de altfel, pe un anumit drum, la o anumită biserică, în fața bisericii respective, deci în aer deschis, cu distanța corespunzătoare, cum se stipulează pentru atâtea și atâtea alte evenimente:

Nu numai că ordinul este citit pe diagonală și din nefericire pare deloc și aceasta este foarte grav. Ordinul pe care noi toți la-am așteptam la patul pacienților, ar fi să fie clar, să se spună persoanele care își asumă, și vor, și e normal să vrea, să aibă echipamentul respectiv și sub supravegherea cadrelor medicale suficiente.

Cadre medicale am văzut nu erau suficiente, nu era suficient igiena păstrată în locul respectiv, să se poată finalizează în condiții cât se poate de civilizate.

Pentru că noi vom mai luptă cu această boală, trebuie să învățăm să ne resetăm pe prototipul unei asemenea boli, din mers, încă o perioadă lungă de timp și trebuie să facem asta repede, pentru că a trecut mult timp și iată s-au adunat multe și multe neînțelegeri”, a explicat dr Carmen Dorobăț, la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel