Dr Cristian Gheorghe: cancerul colorectal, de ce pacientul are nevoie de o echipă multidisciplinară și nu de un singur medic

Medici, echipă multidisciplinară. Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Prof dr Cristian Gheorghe, reputat gastroenterolog și endoscopist, a explicat, EXCLUSIV la Academia de Sănătate, emisiune realizată de prof dr Irinel Popescu, că pacientul colorectal are nevoie de o echipă multidisciplinară care să abordeze toate aspectele bolii sale și care să stabilească tratamentul adecvat lui. 

Cancerul colorectal rămâne o problemă de sănătate publică, cu care se confruntă mulți pacienți. „Știm că în momentul de față există și un Program Național de screening, că profilaxia cancerului colorectal trece prin laboratorul de endoscopie, iar prof dr Cristian Gheorghe practică frecvent intervenții chirurgicale de extirpare a polipilor. Mai știm că uneori - și împreună am efectuat astfel de intervențiile - e unul dintre exemplele de abord hibrid al intervențiilor în ceea ce numim astăzi săli hibride operatorii - și în care endoscopistul, împreună cu echipa chirurgicală încearcă uneori să rezolve împreună o anumită leziune”, a arătat prof dr Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate. 

Recent, în România s-a desfășurat Congresul Național de Coloproctologie, eveniment care se bucură de o largă participare internațională, la care s-a mers chiar pe ideea aceasta, a multidisciplinarității, a arătat prof dr Cristian Gheorghe. 

„Ideea aceasta a multidisciplinarității a fost ideea predominantă care a stat la baza organizării Congresului de Coloproctologie și toate mesele  rotunde, cursurile de asemeni, prezentările video de endoscopie au fost sub această umbrelă. De asemenea, ideea de calitate în coloproctologie, în medicină în general, cu standardizări ale calității (...) sunt lucruri extrem de importante și au fost pas cu pas abordate de-a lungul anilor. Vorbesc de exemplu despre calitatea explorării colonoscopiece, care este una dintre discuțiile cele mai frecvente și de mare interes în momentul de față. De asemenea, aspectul acesta al intervențiilor miniminvazive. Aș discuta trei principii ale organizării Congresului: faptul că echipa multidisciplinară rezolvă pacientul într-un centru de excelență, în care pacientul intră și este, de la diagnostic până la tratamentul final rezolvat, pe de altă parte aspectul acesta al calității explorării și al intervențiilor, cu standarde de calitate, cu principii de calitate, și nu în ultimul rând abordarea aceasta miniminvazivă pe cât se poate”, a spus reputatul gastroenterolog. 

În materie de cancer colorectal, în ultimii ani s-au dezvoltat concepte noi care au lărgit plaja de abordări pentru un astfel de pacient. 

„Dacă discutăm de cancerul colorectal, aici lucrurile sunt extrem de interesante, cu date foarte noi și cu studii care au arătat valabilitatea acestor lucruri. Legat de cancerul colorectal, evident, este programul de screening de care ați amintit, și aici aș discuta numai un singur aspect, este cel al cancerului de interval, așa-numit. Este cancerul care apare între două explorări efectuate în supravegherea pacientului. pacientul vine cu un test fecal de hemoragie fecală pozitiv, i se descoperă un polip, este rezecat, și următoarea evaluare a pacientului este peste un număr de ani. Dacă pacientul în acest interval face un cancer, atunci lucrurile sunt neplăcute pentru toată lumea, pentru că poate fi vorba de scăparea unor polipi cu evoluția lor, poate fi vorba despre polipi care evoluează foarte rapid, sau poate fi vorba de un cancer să zicem așa - de novo - care a evoluat extrem de rapid. Și aici intervine ideea aceasta de calitate, incluzând colonoscopia, pregătirea pacienților, rata de detecție a polipilor și multe alte lucruri. 

Tot legat de cancerul colorectal, un lucru extrem de important - și aici sunt destul de multe aspecte noi - este vorba despre abordarea cancerului de rect care se efectuează tot așa într-o echipă multidisciplinară, începând cu diagnosticul precoce, cu evaluarea radiologică de tip rezonanță magnetică, cu conceptul acesta de watch and wait care este foarte nou. Și aș aminti un studiu recent publicat, în 2021, într-o revistă de prestigiu, în The Lancet, legat de acest aspect, cu faptul că din ce în ce mai mulți pacienți pot fi evaluați și să zicem manageriați sub acest aspect. Și trecând mai departe la abordarea mimininvazivă robotică a pacienților cu cancer”, a mai arătat prof dr Cristian Gheorghe. 

Ce este conceptul watch and wait și cum sunt selectați pacienții care ar beneficia cel mai mult de pe urma lui, adică s-ar putea vindeca de cancer de rect fără a mai trece prin operație mutilantă, aflați în VIDEO: 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel