Dr Gabriela Saulea, FABC: 70 de molecule pentru cancer au dispărut în 2019. În ultimii 5 ani am pierdut 2.000 de medicamente

EXCLUSIV
Dr Gabriela Saulea, reprezentant FABC, a arătat la Interviurile DC News și DC Medical, că pacienții cu cancer trăiesc zilnic cu frica de a nu mai găsi medicamente și că doar anul trecut le-au dispărut 70 dintre ele. În ultimii 5 ani, românii au pierdut de fapt peste 2.000 de medicamente. 

Pacienții cu cancer trăiesc zilnic cu frica de a nu mai găsi tratamentele salvatoare în farmacii, mai ales că deja au dispărut foarte multe, a arătat, Dr Gabriela Saulea, coordonator de programe medicale în cadrul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), una dintre cele mai cunoscute și mai mari asociații de pacienți din țară, la Interviurile DC News și DC Medical.

„Vorbesc și în numele a 3 milioane de pacienți cronici din România și a celor 200.000 de pacienți cu cancer, care pur și simplu trăiesc această frică, pe care noi o simțim acum când vedem rafturile goale în magazine, ei simt această frică de câte ori dispare o moleculă din farmacii. Și numai anul trecut, în urma unor măsuri făcute, am pierdut 70 de molecule. În ultimii cinci ani am pierdut 2.000 de molecule, care nu se mai aduc în România. Acum se preconizează că odată cu prețurile care se vor schimba, de la 1 aprilie, vom mai pierde aproape 600 de molecule. Întrebarea mea este cum se simte un om care nu știe dacă își va mai găsi medicamentul, când trebuie, în vremurile acestea să-și schimbe terapia", a subliniat ea.

Practic, spune doctorul coordonator al FABC, actuala metodologie de calcul a prețurilor medicamentelor nu rezolvă problema dispariției acestora de pe piață. „Nici într-un caz!", a punctat dr Gabriela Saulea.

„Dar au pornit anumite reforme în sănătate din noiembrie, reforma rezidențiatului a avut succes, e de așteptat să se facă ordine și în acestă politică a medicamentului", a argumentat jurnalistul Val Vâlcu, realizatorul Interviurilor.

„Deocamdată metodologia de calcul a prețului merge în continuare pe cel mai mic preț la nivel european, ceea ce automat, și cu taxa de clawback, duce și la dezinteresul și pierderea unor molecule, practic. Aceste molecule trebuiesc înlocuite, dacă ne gândim că 169 de molecule au cerut deja la ANMDM retragerea permanentă din România! Asta însemană câteva mii de pacienți care trebui schimbați de pe moleculele respective pe altele. Asta însemană vizite la medici, înseamnă mersul acestor pacienți în spitale. Nu cred că spitalele sunt pregătite acum, în acestă perioadă, să facă schimbări de terapie, doar pentru că noi implementăm acestă regulă", a replicat dr Gabriela Saulea.

Ce medicamente le lipsesc pacienților cu diabet, aflați în VIDEO:


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel