Dr George Mincu: Funcțiile vitale ale nasului, de ce trebuie să te gândești de două ori înainte să-ți faci rinoplastie

Aspect fin al tenului
EXCLUSIV
Nasul este un organ important din organism, iar funcțiile sale sunt de fapt vitale, a explicat, EXCLUSIV la DC News și DC Medical, dr George Mincu, medic primar ORL. De aceea, cei care doresc să-și remodeleze nasul prin rinoplastie ar trebui să se gândească de două ori înainte să facă operația. Iată ce funcții importante pentru întreg organismul pot fi afectate dacă operația nu e făcută cum trebuie:

Dr George Mincu, medic primar ORL, șeful Departamentului ORL și Chirurgie Cervico-Facială de la Spitalul Clinic Sanador, a arătat, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, ce este rinoplastia, cum se face remodelarea nasului și care sunt riscurile intervenției.

În primul rând, cunoscutul doctor în științe medicale, a explicat care sunt funcțiile vitale ale nasului, acest organ deseori luat în considerare doar din motive estetice, pentru organism.

Multă lume vede rinoplastia ca pe o remodelare estetică a nasului, a spus specialistul. Vedetele sunt cele care promovează intervenția chirurgicală estetică, în dorința lor de a arăta cât mai bine. Sunt cazuri celebre, precum cel al regretatului cântăreț Michael Jackson, care și-a operat de atât de multe ori nasul încât, la un moment dat, în timpul unui concert, acesta i-a căzut la propriu. Dar asta este foarte riscant pentru organismul uman, întrucât nasul, a spus dr George Mincu, este un organ extrem de important în organism, îndeplinind funcții vitale, cu care nu trebuie să te „joci” doar de dragul esteticii.

Funcțiile importante dar ignorate ale nasului

„Nasul este un organ care îndeplinește funcții foarte importante pentru organismul nostru. El îndelinește, în primul rând, o funcție respiratorie, este prima poartă de intrare a aerului în organismul nostru. În cadrul acestei funcții, nascul purifică aerul, îl încălzește, îl umezește, astfel încât acest aer să ajungă la parametri optimi în plămâni, pentru a permite schimburile gazoase", a detaliat medicul ORL-ist.

Nasul are, de asemenea, o foarte importantă funcție de apărare, el protejând organismul prin două mecanisme distincte.

„Este o apărare mecanică, de exemplu prin reflexul de strănut, atunci când intrăm într-o atmosferă foarte poluată și inhalăm diverse pulberi, în mod reflex se produce acel strănut, deci o expulzie puternică a aerului din plămân ca să elimine particulele intrate în mod accidental în organismul nostru. Dar există și o apărare imunologică. La nivelul mucoasei nazale se secretă anticorpi care ne protejează pentru virusuri sau alte boli infecțioase cu poartă de intrare respiratorie. Gripă, sunt o serie întreagă de boli infecțioase cu transmitere aerică prin cunoscutele picături ale lui Flügge, deci când cineva strănută, transmite milioane de microparticule, care inhalate prin nas, în organismul nostru, pot produce boala. Și atunci nasul reacționează, pe de-o parte și prin strănut, pe de altă parte se produce o congestie la nivelul mucoasei nazale, adică o cantitate mai mare de sânge va ajunge acolo, care va aduce imunoglobuline, care sunt precursorii anticorpilor, pentru a crea aceste microorganisme de apărare și de protecție", a arătat dr George Mincu.

Afectarea nasului îți poate afecta vocea și te poate lăsa fără gust

Și asta nu e tot. La nivelul nasului „există și o apărare bacteriană, prin lizozimul adus de lacrimi. Lacrimile care se secretă în permanență pentru a spăla globul ocular, sunt apoi colectate într-un mic canal și conduse în fosele nazale, unde lizozimul din lacrimi are și o funcție bacteriostatică pentru anumite organisme și, la fel, umezește mucoasa nazală".

Nasul ne ajută, însă, și la vorbire și ne poate afecta gustul. „Există funcția fonatorie, cu toții știm că atunci când suntem răciți și avem nasul înfundat avem o voce specială, așa-numita voce nazonată. Există de asemenea, funcția olfactivă, cu implicații în funcția gustativă, spre exemplu. Multe persone care au nasul înfundat, blocat de diverse cauze, își pierd și gustul și sunt foarte speriate în acel moment”, a continuat medicul.

„Și nu în ultimul rând există o funcție estetică a nasului. Există un vechi dicton care spune că în situația în care Cleopatra ar fi avut un alt nas, cu totul alta ar fi fost înfățișarea lumii în ziua de astăzi. Tocmai pentru a sublinia această importantă în fizionomia feței, în relațiile sociale, s-au făcut multe studii despre care ar fi nasu ideal", a arătat dr George Mincu.

Ce tipologii nazale există și cum trebuie să fie făcută rinoplastia – remodelarea nasului – astfel încât funcțiile sale vitale să nu fie afectate, aflați în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel