Dr Mihaela Bilic: OUL, alimentul vedetă la micul dejun. Cum îl prepari când ești la dietă

Ouă. Foto: Pixabay
Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic spune că oul nu trebuie să lipsească de la micul dejun și, în funcție de ce vrei să faci, adică dacă ești la dietă sau nu, atunci îl poți prepara în diferite moduri. Iată care: 

„Ouă pentru ooate gusturile

Oul este cu siguranță alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos. Unde mai pui că oul este o esență de nutrienți - are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale și vitamine, grăsimi esențiale- totul cu numai 80 de calorii. Dacă ar avea și un strop de fibre, am putea considera oul un aliment complet!”, explică dr Mihaela Bilic.

Întrebarea care rămâne este, însă, cum să preparăm corect un ou? Fiert sau prăjit? Ochi sau omletă?

„Răspunsul are variante multiple, în funcție de obiectivele pe care le aveți.

- dacă sunteți la cură de slăbire și vă doriți ca oul să fie greu de digerat și să țină mult de foame, atunci oul fiert tare este alegerea corectă; puterea sațiogenă pentru ou este mai mare decât pentru carne sau pește, nimic nu se satură mai bine ca oul fiert!

- dacă vreți ca oul să fie ușor de digerat și de asimilat atunci trebuie să fie fiert moale, cu albușul complet coagulat și gălbenușul cleios; în gălbenuș avem o cantitate mică de proteine care se coagulează și se întăresc la tratament termic prelungit.

- dacă vă face plăcere să înmuiați pâine în galbenus de ou și vă doriți și o felie de bacon bine rumenit, atunci oul ochi va fi preferatul vostru; puțini sunt cei care știu că uleiul nu poate pătrunde printre moleculele de proteine, deci nici carnea nici albușul de ou nu pot absorbi ulei- oul ochi nu are multe calorii dacă îl scurgem bine de ulei după prăjire!

- dacă sunteți la dietă proteică sau Keto, dacă aveți nevoie de un preparat sățios și hrănitor, în cazul copiilor slăbănogi și a persoanelor cu activitate fizică intensă, se recomandă omleta. Simplă sau cu adaos de cașcaval, șuncă și legume, omleta are o valoare calorică ridicată.

Chiar dacă nu este uleioasă, omleta poate ascunde multă grăsime. Atunci când gălbenușul se sparge și vine în contact cu uleiul, se produce o emulsionare cu încorporarea grăsimii; lecitina din galbenuș „înghite” ulei precum maioneza. Atenție câtă grăsime puneți în tigaie atunci când faceți omletă- fiecare lingură de ulei are 100 de calorii, iar oul doar 80!

Se spune că e sănătos să consumi un ou crud din când în când. Greșit, este doar un mit! Albușul crud nu poate fi digerat de oameni, nu avem enzimele necesare. În caz de intoxicație alimentară sau otrăvire, ca măsură de prim ajutor se folosește albuș crud; el crează o peliculă pe mucoasa stomacului și a intestinului, care blochează absorția substanțelor toxice. Concluzia? Doar gălbenușul poate fi mâncat crud, albușul niciodată”, a epxlicat dr Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel