Dr Mihai Craiu, COVID la copii: „sindromul inflamator multisistemic (PIMS) nu e chiar un BauBau. Copiii pot fi tratați”

Copil   Foto: Pixabay
Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu arată că sindromul inflamator multisistemic la copil (PIMS) este o entitate rară și că devine mortal la copii doar în anumite cazuri. 

„În fața scenariului epidemiologic actual vom începe iarăși să rostogolim povestea lui BauBau. Înainte de a discuta despre PIMS (sindromul inflamator multisistemic la copil) ar fi bine să lecturați acest interesant capitol despre Cel în Cauză și, eventual, să îl discutați cu ai dumneavoastră copii. Nu este cale mai bună de alungat frica, decât cunoașterea. Dublată de un zâmbet (link direct), PIMS este o entitate rară. În acest articol (link direct articol) 33 de spitale foarte mari din America, Asia și Europa (printre care Necker Enfants Malades de la Paris și Royal Brompton din Londra, unele din cele mai mari din Europa) au raportat 183 de cazuri.

Toți au avut febră mare, persistentă, mulți au avut tulburări gastrointestinale (63.9%) și aproape jumătate din ei șoc.

Doar 11.1% dintre aceștia au primit azitromicină și doar 3 au murit. Toți cei care au evoluat fatal aveau sub 2 ani și toți au avut afectare cardiovasculară gravă. 

De notat că unul din acești copii fusese anterior operat pe inimă, pentru o malformație congenitală, altul a făcut leziuni cerebrale pe fondul epurării prin membrană extracorporeală ECMO și altul a făcut infarct pe fondul apariției unor anevrisme coronariene.

Ceilalți copii au primit (aproape toți) imunoglobuline intravenos și îngrijire în ATI.

Concluzia - PIMS nu e chiar un BauBau prezent peste tot iar copiii pot fi tratați eficace, în aproape toate cazurile. Nu cu Azitromicină și ... basme, cum sugerează cineva...

Trebuie să respectăm, noi adulții, regulile de prevenție și autoritățile trebuie să asigure acces la vaccinare și la testare a tuturor cazurilor cu suspiciune de COVID19. Și vom trece și peste valul 3.

#PIMS #COVIDlaCOPIL”, a scris conf dr Mihai Craiu, pe pagina de Facebook intitulată Spitalul virtual pentru copii. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel