Dr Mihai Craiu, despre varicelă: Nu sunt doar niște bube. Complicații periculoase

Foto: CDC
Dr Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la varicela, boală pe care mulți părinți o privesc ca pe ceva banal. 

Medicul a explicat pe pagina sa de Facebook, Spitalul virtual pentru copii, care sunt complicațiile varicelei.

"Varicela. Aparent o boală minoră pe care am avut-o cu toți în copilărie... Un moft... Datele despre varicelă nici nu se compară cu multitudinea de informații despre SARS-CoV-2! Nu minimalizez cu nimic severitatea Pandemiei COVID dar vreau să vă sensibilizez și asupra altor boli contagioase, care nu au dispărut, pur și simplu. Cum spuneam, varicela pare ceva banal, în accepțiunea unor părinți, cărora vaccinurile li se par inutile și dăunătoare. Și, din pacate, nici cei care cred in importanța prevenției bolilor contagioase nu mai vorbesc recent despre altceva decât despre noul coronavirus.

O singură cifră - 32.000

Mai exact treizeci și unu de mii nouă sute patruzeci și două de cazuri conform Centrului Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din România. Atâtea cazuri de varicelă au fost raportate oficial" a explicat medicul. 

 

Mai mult, medicul subliniază faptul că Varicela este una dintre cele mai contagioase boli umane, care  poate să persiste în ganglionii spinali, chiar și ani de zile după vindecare. 


"Eiii și?!? Niște bube pe corp! Nu este chiar așa! Varicela este una dintre cele mai contagioase boli umane, fiind numită popular "vărsat de vânt" pentru a sugera că se transmite pe calea aerului cu mare ușurință. 8 din 10 copii susceptibili vor face boala în urma unei intâlniri accidentale, de câteva zeci de secunde sau minute, cu un bolnav. 

  Dureri cumplite

 


Acest virus "sălbatic" poate să persiste în ganglionii spinali, ai nervilor noștri intercostali, foarte multă vreme după vindecare, uneori zeci de ani, apoi reactivându-se, la adolescență sau la maturitate, sub forma unei maladii extrem de neplăcute : zona-zooster. Cui i se pare un risc acceptabil să faci varicelă ("doar niște bube") si apoi zona-zooster ("alte bube") ii transmit că durerile din nevralgia zoosteriană au fost denumite popular "Focul Sfântului Anton" - cel ars pe rug. Căci doare cumplit, ca o arsură. Mai rău decât o durere de dinți, să spunem. Pot confirma din experieță familială", a mai spus acesta 


Dr. Mihai Craiu își arată uimirea față de impactul pe care această boală p are în România, în condițiile în care există vaccin pentru prevenția acesteia, de mai bine de 25 de ani. 

 


"De 25 de ani există vaccin pentru prevenția varicelei. El este disponibil si in România. De aceea nu înțeleg de ce există peste 30.000 cazuri anual - in 2017 au fost 33.651 iar in 2016 au fost 40.935 cazuri. Incidenta practic este nemodificată din 2012 incoace, conform CNSCBT, fiind peste 200 cazuri raportate la 100.000 locuitori, în România. Varicela există acum si aici, produce suferință sau chiar leziuni cerebrale și generează zona-zooster. Si va rămâne printre noi și după ce trece pandemia indusă de SARS-CoV-2", a subliniat medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel