Dr. Miljana GRBIC, OMS: antibioticele, folosite responsabil și eficient pentru a proteja sănătatea noastră și a generațiilor viitoare

Miljana GRBIC. Foto: Facebook / WHO Romania
EXCLUSIV
Dr. Miljana GRBIC, Director OMS România, a explicat la dezbaterea „Conștientizarea consumului de antibiotice în timpul pandemiei de COVID-19” că trebuie făcute eforturi, la toate nivelurile societății, pentru ca antibioticele să fie folosite doar acolo unde trebuie.

„Aș vrea să spun câteva cuvinte despre ce crede OMS în legătură cu ediția din acest an a „Săptămânii de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene”. Și este, într-adevăr, o oportunitate unică pentru noi de a pune în lumină, de a pune accentul pe posibilitățile pe care le avem de a păstra abilitatea de a preveni și de a trata infecțiile acum, dar și pentru viitoarele generații. Când spun că este reponsabilitatea noastră nu contează dacă vorbim despre copiii care trebuie să se spele pe mâini sau despre fermierii care iau decizii pentru sănătatea animalelor lor, sau despre politicienii care au responsabilitatea de a face politici, toată lumea trebuie să-și asume responsabilitatea pentru a proteja antimicrobienele pentru viitorul nostru”, a subliniat Dr. Miljana GRBIC, Director OMS România, la dezbaterea online „Conștientizarea consumului de antibiotice în timpul pandemiei de COVID-19”, organizată de DC Media Group. 

Specialistul OMS spune că actualul context, determinat de pandemia COVID, ar putea fi folosit pentru crește conștientizarea privind riscurile folosirii excesive a antibioticelor. 

„Nu putem ignora actualele circumstanțe și realitatea pe care o trăim. Și asta este despre pandemia COVID-19. Și această experiență pe care o avem acum poate fi folosită, de fapt, pentru a lupta contra antibiorezistenței. Deci, cum facem asta? Prin utilizarea eficientă și rațională a antibioticelor, în primul rând în medicina primară, apoi prin prevenirea și controlul infecțiilor în rândul publicului larg, prin furnizarea de materiale informative pe această temă. Haideți să nu uităm de alte metode pe care le putem folosi, precum asigurarea accesului la apă și canalizare, la o infrastructură de asistentă medicală, dar și prin creșterea ratelor de imunizare. De asemenea, accesibilitatea și disponibilitatea unor medicamente de calitate și esențiale, dar și prin campanii publice precum cea ce care o faceți dumneavoastră astăzi”, a spus Dr. Miljana GRBIC.

Antiobioticele, folosite în exces la pacienții COVID

Conform unui sondaj făcut de OMS se constată că a crescut alarmant utilizarea antibioticelor, deși ele ar trebui folosite doar la pacienții care au și infecții bacteriene, nu doar cele date de coronavirus. 

„Rezultatele sondajului vostru au fost interesante, dar vreau să vă prezint și rezultatele studiului nostru, numit „Behavioural insights survey  - reported antibiotic use for prevention and treatment of COVID-19” (Studiu comportamental - utilizarea raportată a antibioticelor pentru prevenția și tratamentul COVID-19) care a fost realizat în 9 țări ale regiunii europene a OMS. Acesta arată că: la întrebarea legată de utilizarea antibioticelor pentru prevenția și tratamentul COVID-19, participanții au auto-raportat că, în ultimele 7 zile, automedicația variază de la 6-46% din populație. Dintre cei care au folosit antibiotice în ultimele 7 zile, între 79 și 96% au raportat că nu au fost infectați cu COVID-19. Doar între 0 și 8% au raportat că au avut o infecție severă cu COVID-19. Deci, în mod special în tipul acestei pandemii, situația legată de rezistența antimicrobiană s-ar putea să se agraveze. Asta pentru că simptome ale COVID de fapt le mimează pe cele ale unor infecții bacteriene și de aici apar confuzii (...) Aș vrea să adaug că doar 8% dintre pacienții spitalizați cu COVID experimentează o infecție bacteriană sau fungică, dar 72% printre ei au primit antibiotice în spitale”, a arătat Dr. Miljana GRBIC, Director OMS România. 

Ce strategie are OMS pentru a implica toți actorii în lupta contra rezistenței la antimicrobiene, aflați în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel