EMA începe revizuirea vaccinului COVID-19 rusesc Sputnik V. Cum funcționează vaccinul și în câte doze se face

Vaccinul rusesc Sputnik contra COVID-19. Foto: sputnikvaccine.com
Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al EMA (Agenției Europene a Medicamentului) a început o revizuire continuă a Sputnik V (Gam-COVID-Vac), un vaccin COVID-19 dezvoltat de Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie al Gamaleya din Rusia. Solicitantul UE pentru acest medicament este R-Pharm Germany GmbH. Iată cum funcționează vaccinul rusesc și în câte doze se face: 

Decizia CHMP (Comitetul pentru medicamente umane al EMA) de a începe revizuirea continuă se bazează pe rezultatele studiilor de laborator și ale studiilor clinice la adulți. Aceste studii indică faptul că vaccinul Sputnik V declanșează producerea de anticorpi și celule imune care vizează coronavirusul SARS-CoV-2 și pot ajuta la protejarea împotriva COVID-19.

EMA va evalua datele pe măsură ce devin disponibile pentru a decide dacă beneficiile depășesc riscurile. Revizuirea continuă va continua până când sunt disponibile suficiente dovezi pentru cererea oficială de autorizare de introducere pe piață.

EMA va evalua conformitatea Sputnik V cu standardele obișnuite ale UE pentru eficacitate, siguranță și calitate. Deși EMA nu poate prezice termenele generale, ar trebui să dureze mai puțin timp decât în mod normal pentru a evalua o eventuală aplicație din cauza muncii efectuate în timpul revizuirii continue, se arată într-un comunicat oficial al Agenției Europene a Medicamentului. 

EMA va comunica în continuare în momentul depunerii cererii de autorizare de introducere pe piață pentru vaccin.

Cum funcționează vaccinul

Se așteaptă ca Sputnik V să funcționeze pregătind corpul pentru a se apăra împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2. Acest virus folosește proteine pe suprafața sa exterioară, numite proteine spike, pentru a intra în celulele corpului și a împiedca declanșarea COVID-19.

Sputnik V este alcătuit din doi viruși diferiți care aparțin familiei adenovirusului, Ad26 și Ad5. Aceste adenovirusuri au fost modificate pentru a conține gena pentru producerea proteinei SARS-CoV-2. Adenovirusurile în cauză nu se pot reproduce în organism și nu provoacă boli, arată EMA.

Cele două adenovirusuri sunt administrate separat: Ad26 este utilizat în prima doză și Ad5 este utilizat în a doua doză (rapel) pentru a spori efectul vaccinului.
Odată ce a fost administrat, vaccinul furnizează gena SARS-CoV-2 în celulele din corp. Celulele vor folosi gena pentru a produce proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină și va produce o apărare naturală - anticorpi și celule T - împotriva ei.

Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina spike de pe virus și va fi pregătit să-l atace: anticorpii și celulele T pot lucra împreună pentru a ucide coronavirusul, preveni intrarea lui în celulele corpului și distrugerea celulelor infectate, contribuind astfel la protejarea împotriva COVID-19.

În UE sunt aprobate în acest moment trei vaccinuri, iar un al patrulea este în revizuire: cele aprobate sunt Pfizer / BioNTech, Moderna și AstraZeneca / Oxford; vaccinul Johnson & Johnson este în revizuire de săptămâna trecută. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel