Endometrioza are leac? 10 terapii alternative pentru ameliorarea durerii

Din cauza prezenței endometrului în afara uterului, endometrioza este o afecțiune dureroasă. Deși este necesar mersul la ginecolog, terapiile alternative pot ameliora simptomele acestei afecțiuni încă nerecunoscute.

Greu de tratat, endometrioza este un coșmar pentru multe femei. 

Endometrioza: o boală care afectează 5-20% dintre femeile aflate la vârsta fertilă

Această patologie cronică privește endometrul, mucoasa interioară a uterului. Celulele acestui perete se mișcă în afara acestuia din urmă și colonizează organele abdomenului, de unde și durerea care caracterizează această boală. Această afecțiune poate provoca leziuni, inflamații, noduli sau chisturi, dar și reacții inflamatorii. Tratamentele hormonale și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt de obicei administrate de ginecologi, pentru a combate simptomele endometriozei. În paralel cu aceste  medicamente, pot fi luate în considerare aceste terapii alternative.

Care sunt simptomele endometriozei?

Există multe semne care pot indica endometrioză. Principalul simptom este durerea în timpul menstruației, care se poate manifesta sub formă de crampe. Durerea poate fi, de asemenea, deosebit de ascuțită în timpul ovulației, urinării sau în timpul sexului. Perioadele menstruale  și sângerările între perioade caracterizează, de asemenea, această patologie. Indigestia, greața, constipația și infertilitatea sunt, de asemenea, efectele potențiale ale acestei afecțiuni uneori extrem de dureroase. 

11 terapii alternative pentru ameliorarea endometriozei  

1. Izoflavone

Datorită izoflavonelor, un grup de substanțe chimice pe bază de plante, simptomele endometriozei pot fi reduse printr-un mecanism. Acestea din urmă transformă androgenii în estrogen. Acest compus se găsește în anumite alimente precum fistic, țelină, pătrunjel, soia, naut sau chiar fasole.

2. Dieta săracă în grăsimi

Anumite toxine precum dioxinele și bifenilii policlorurați au un impact negativ asupra acestei boli cronice. Ele pot crește severitatea simptomelor. Din acest motiv, este necesar să se reducă consumul de grăsimi saturate. Prin urmare, produsele lactate bogate în grăsimi și carnea roșie ar trebui evitate. Acest studiu demonstrează că o dietă bazată pe fructe și legume proaspete scade riscul de endometrioză. 

3. Cremă cu progesteron

Deși această terapie alternativă poate fi eficientă în tratarea simptomelor endometriozei, poate avea efecte periculoase. În acest caz, este important ca medicul tău ginecolog să îți urmărească evoluția, deoarece poate provoca retenție de lichide, sângerări menstruale anormale, schimbări de dispoziție sau depresie. Se crede că această cremă hormonală este responsabilă pentru inhibarea creșterii celulelor endometriale, dar și pentru creșterea vaselor de sânge care hrănesc creșterea uterină. 

4. Acizi grași

Se consideră că durerea în endometrioză este cauzată de acizi grași complecși, prostaglandine. În timp ce unele calificate drept „bune” pot, dimpotrivă, ameliora simptomele, altele promovează inflamația. Din acest motiv este important să le armonizăm. Pentru aceasta, acizii grași omega-3 sunt ideali deoarece sunt transformați în prostaglandine antiinflamatoare. Aceste surse de nutrienți se găsesc în macrou, sardine, hamsii și somon. 

Uleiul de pește este, de asemenea, recomandat pentru ameliorarea reacțiilor inflamatorii caracteristice acestei boli cronice. Acest studiu arată că femeile cu niveluri ridicate de omega-3 au 82% mai puține șanse de a suferi de endometrioză. 

5. Mușețel 

Renumită pentru efectele sale calmante și sedative, această plantă este un remediu natural ideal pentru ameliorarea sindromului premenstrual. Acest studiu demonstrează că mușețelul conține crisină, o izoflavonă care distruge celulele endometriale care au migrat în țesutul uterin. 

6. Resveratrol

Nutrient prezent în mod natural în mure, arahide, struguri, Resveratrol ar fi eficient în inhibarea durerii endometriozei, potrivit acestui studiu

7. Curcuma

Datorită curcuminei, acest condiment are puternice proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante. Acest studiu demonstrează că acest compus bioactiv încetinește creșterea celulelor endometriale. Scade producția de estradiol, cel mai puternic estrogen. Cu toate acestea, cercetările științifice privind eficacitatea acestei terapii alternative nu sunt încă complete. 

8. Ceai verde

Această plantă plină de antioxidanți are proprietăți similare cu progesteronul. Acest studiu arată că suprimă creșterea vaselor de sânge mici, care dezvoltă celulele endometriale.

9. Acupunctura

Acupunctura ar putea fi promițătoare ca tratament alternativ pentru endometrioză. Acest studiu demonstrează că poate reduce durerile abdominale la femeile cu această afecțiune cronică. 

10. Masaj terapeutic

Masajul terapeutic poate fi luat în considerare, pentru că scade stresul care amplifică durerea și spasmele uterului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel