Exercițiile fizice previn pierderea memoriei. E DOVEDIT științific

Vârstnici
Exercițiile fizice măresc fluxul de sânge către creier și pot încetini apariția pierderii memoriei și apariția demenței la adulții mai în vârstă.

Un studiu științific a demonstrat că exerciții fizice pot ajuta adulții mai în vârstă să încetinească apariția pierderii memoriei și a demenței. ”Aceasta face parte dintr-un corp tot mai mare de dovezi care leagă exercițiul de sănătatea creierului. Am arătat pentru prima dată într-un studiu randomizat la acești adulți în vârstă că exercițiile fizice cresc fluxul de sânge care curge în creierul tău”, spune coordonatorul studiului, Rong Zhang, profesor de Neurologie la Universitatea Southwestern, SUA.

Una dintre premisele care au stat la baza cercetării a fost că până la o cincime din persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste au un anumit nivel de insuficiență cognitivă ușoară - modificări ușoare ale creierului care afectează memoria, luarea deciziilor sau abilitățile de raționament. În multe cazuri, această insuficiență cognitivă avansează spre demență.

”Există încă multe lucruri pe care nu le știm despre efectele exercițiului asupra declinului cognitiv mai târziu în viață. (...) MCI și demența sunt susceptibile de a fi influențate de o interacțiune complexă a mai multor factori și credem că, cel puțin pentru unii oameni, exercițiul este unul dintre acești factori”, susține C. Munro Cullum, profesor de Psihiatrie la universitatea citată, și co-autor principal al studiului.

”A avea descoperiri fiziologice de acest gen poate fi, de asemenea, util pentru medici atunci când vorbesc cu pacienții lor despre beneficiile exercițiului. (...) Acum știm, pe baza unui studiu randomizat, controlat, ca exercițiile fizice pot crește fluxul de sânge către creier, ceea ce este un lucru bun”, spune Zhang, potrivit unui comunicat al universității amintite.

Studiul științific, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Testul care depistează cancerul. Se poate realiza acasă

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel