Explicația științifică a motivului pentru care mâncarea se lipește de tigaie

Convecția este motivul pentru care alimentele se lipesc de tigaie.

Cu siguranță, de multe ori te-ai întrebat de ce mâncarea se lipește de suprafața tigăii atunci când o gătești. Uneori, chiar și utilizarea uleiului sau a vaselor antiaderente nu pot împiedica acest lucru. 

Din acest motiv, specialiștii de la Academia Cehă de Științe au efectuat cercetări privind proprietățile fluide ale uleiului pe o suprafață plană, cum ar fi o tigaie. 

Acest studiu, publicat în Physics of Fluids și citat de revista Science Daily, explică faptul că fenomenul de convecție este cauza lipirii alimentelor de tigaie. 

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au folosit o tigaie antiaderentă și, cu ajutorul unei camere video așezată pe tigaie în timp ce se încălzea, s-a măsurat viteza cu care a crescut o suprafață uscată.

„Formarea unui punct uscat în pelicula subțire a uleiului de floarea-soarelui, ca urmare a convecției termo-capilare” este ceea ce face ca alimentele să se lipească.

„Pentru a evita lipirea mâncării de tigaie, trebuie aplicate următoarele măsuri: crește cantitatea de ulei, încălzește moderat, umezește complet suprafașa tigăii cu ulei, folosește o tigaie cu fundul gros sau amestecă des în mâncarea pe care o gătești”, explică autorul cercetării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel