Găluște cu prune: rețeta de gomboți ca la bunica. Cum să le faci super delicioase și moi

Pentru acele zile în care îți este dor de copilărie sau vrei să prepari ceva delicios, rețeta de găluște cu prune este mereu la îndemână. 

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

700 g cartofi albi vechi făinoşi
150 – 160 g făină
2 ouă medii
50 – 60 g griș
1 vârf cuţit sare
180 g pesmet (pt tăvălit)
cca 70 -75 g zahăr (pt tăvălit)
40 g unt (pt pesmet)
6 prune
2-3 linguri zahăr (pt prune)

Mod de preparare:

Spală prunele, şterge-le bine şi taie-le în jumătăţi. Pune-le într-o farfurie şi pudrează-le cu 2-3 linguri de zahăr. Apoi spală cartofii şi pune-i la fiert întregi, fără să-i cureți sau tai. Fierbe cartofii la foc mic, scoate-i din apă și lasă-i să se răcească. 

Între timp, topește untul într-o tigaie antiaderentă, la foc mic, şi adaugă pesmetul. Rumenește-l pentru câteva minute. Când capătă o culoare aurie, stinge focul şi adaugă zahărul. Amestecă bine şi lasă-l să se răcească complet.

După ce s-au răcit, curăţă cartofii şi dă-i prin răzătoarea cu găuri mici. Adaugă ouăle, sarea, făina şi grișul. Amestecă. Consistența aluatului trebuie să fie uşor lipicioasă. 

Pentru aluat, urmează acești pași: Umple o oală cu apă şi pune-o la fiert. În momentul în care începe să fiarbă, adaugă 1 lingură cu ulei şi ½ linguriţă de sare.

Cu mâinile ude rupe bucăţele din aluat şi turtește-le. Pune în centrul fiecăreia câte o jumătate de prună, apoi închide aluatul şi dă-i o formă de găluşcă. Aşază găluştele cu prune formate pe un platou întins, udat cu apă. Pune găluştele în oală, câte 3-4 deodată, şi fierbe-le până când se ridică singure la suprafaţă. Nu pune foarte multe găluşte deodată la fiert, pentru că se pot lipi între ele. Scoate-le cu o paletă cu găuri şi pune-le direct în tigaia cu pesmet. Rotește-le pe toate părţile, astfel încât să fie perfect învelite în pesmet. 

Prunele, efecte benefice pentru sănătate

 

Cercetătorii de la Texas University au descoperit că prunele modifică în mod favorabil compoziția microbiană din colon, prevenind formarea legiunilor precanceroase. Studiul sugerează că prunele uscate, consumate frecvent, ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer de colon. 

 
Deoarece sunt bogate în fibre, prunele reduc timpul de tranzit al scaunului în colon, ceea ce poate proteja colonul și poate reduce riscul de cancer, potrivit unui alt studiu

Prunele se pot lipi de acizii biliari, inclusiv de cei care favorizează cancerul, ajutând la îndepărtarea lor din corp. 

Extractele de prune induc moartea celulară a celulelor canceroase ale colonului, potrivit cercetătorilor japonezi

Dietele care conțin prune uscate pot reduce anumiți factori de risc de cancer de colon, arată un studiu publicat în Cancer Nutrition

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, prunele uscate pot ajuta la reducerea daunelor oxidative asociate apariției cancerului.

Până în prezent, nu au existat studii la om care să arate efectele consumului de prune asupra riscului de cancer, dar acest număr tot mai mare de dovezi de laborator sugerează că acestea ar putea avea un rol important în prevenția cancerului de colon. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel