Guvernul crește vârsta de pensionare a medicilor de la 65 la 67 de ani. Sindicatele și medicii se revoltă

Medic
Modificarea Legii 95/2006 pregătită de Guvernul României prevede printre altele creșterea vârstei de pensionare pentru medici de la 65 la 67 de ani, fără excepții!

SANITAS: „Este prima dovadă a faptului că, treptat, se pregătește creșterea vârstei de pensionare pentru toate categoriile de salariați. În ceea ce îi privește pe medici, există câteva aspecte care trebuie avute în vedere înainte de a se lua o decizie radicală și anume:

- Vor fi medicii care își desfășoară activitatea în specialități foarte grele (ATI, medicină de urgență, chirurgie, psihiatrie, etc.), cu încărcătură fizică și psihică foarte mare, capabili să muncească până la 67 de ani?

- Vor putea aceștia să facă suficiente gărzi pentru a asigura continuitatea activității medicale până la 67 de ani?

- Se are în vedere reglementarea unei vârste până la care gărzile să fie obligatorii după care acestea să fie o opțiune personală a medicilor? 

Așteptările reale ale medicilor sunt ca vârsta lor de pensionare să scadă prin recunoașterea CIM-urilor cu timp parțial de lucru, ca vechime în muncă.

În opinia noastră, desfășurarea activității peste limita standard de vârstă trebuie să rămână o opțiune personală!”, atrage atenția Federația Sanitas din România, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

La rândul său, Sindicatul Medicilor Promedica se opune creșterii vârstei de pensionare. 

PROMEDICA: „Blocăm șansele de angajare ale medicilor tineri, în spitalele publice!

Legea care prevede creșterea vârstei de pensionare pentru medici (Citat proiect. OUG, aflat în transparență decizională: la art. 391 (alin.1) se modifică și  va avea următorul cuprins: medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex” ) va duce la adevărate blocaje în sistemul medical. Dacă până acum medicii trebuiau să facă cerere să rămână în sistemul public și după vârsta de 65 de ani, conform noilor normative se face cerere să ieși la pensie la 65 de ani, deci vârsta standard de pensionare pentru medici este 67 de ani. 

Este binecunoscută problema de care se lovesc medicii tineri din România: nu găsesc posturi libere, în spitalele publice, după încheierea studiilor, pentru că sunt blocate. Sectorul public trebuie să funcționeze non-stop și să se bazeze pe predictibilitate. Să nu crești vârsta de pensionare, nu înseamnă că încalci dreptul la muncă unei categorii ce încă vrea să muncească.

Medicii au libertate profesională. După vârsta de pensionare au posibilitatea să lucreze în sistemul privat de sănătate. În același timp, medicii care au împlinit vârsta de pensionare pot colabora în continuare cu spitalele care au nevoie de ei, dar în baza unui PFA sau CMI, fără să fie angajați și să  blocheze posturile medicilor tineri.

Dacă vârsta de pensionare crește, medicii tineri nu vor mai avea unde să lucreze, agravând situația existentă. Sunt mulți medici tineri care acum lucrează cu spitalele de stat în baza unui PFA, pentru că posturile sunt blocate. Agravând această situație, blocând și mai mult posturile, statul român nu face decât să continue să își alunge medicii tineri în alte state, unde li se oferă locuri de muncă stabile.

Mai mult, considerăm că pentru funcționarea liniilor de gardă medicii tinerii sunt mult mai potriviți, ori menținerea în sistem a medicilor seniori va bloca și liniile de gardă. Sunt multe exemple de medici seniori care au murit în timpul gărzilor. Pe de altă parte, cu toții asistăm la situații în care unii medici vârstnici refuză, din diverse motive. Să mai facă gărzi și astfel munca, stresul, apăsarea rămân pe umeri medicilor mai tineri din secție/clinică, care sunt tot mai puțini și cu un volum tot mai mare de muncă. O altă idee propusă de sindicat și discutată în trecut a fost scutirea de gărzi a medicilor, după împlinirea vârstei de 60 de ani. O decizie de acest fel are putea oferi tinerilor medici mai multe șanse de muncă și integrare. 

Amintim că în trecut Sindicatul Promedica s-a opus și pentru mărirea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, la cerere, în cazul medicilor. 

O excepție legată de pensionare o pot reprezenta cazurile de forță majoră. Spre exemplu, în zonele unde este un real deficit de medici, cei care au peste 65 de ani ar putea lucra în continuare.

Considerăm că pot fi găsite soluții pentru toate aceste situații, atât timp cât există deschidere pentru dialog social, colaborare, comunicare”, se arată în punctul de vedere transmis redacției. 

Medicii sunt revoltați: 43 de ani de contribuție și pensie „dacă mai apucă”

La rândul lor, și medicii se opun pensionării fără discernământ, la o vârstă înaintată. 

„Pensionarea obligatorie a medicilor la 67 de ani, o discriminare fără precedent. 

În ce alta profesie se mai cer 43 de ani de contribuție la fondul de pensii? 

În ce alta profesie munca cea mai grea, (cea în care stai la locul de muncă 24 de ore, zi și noapte, în sala de operație, în camerele de urgență sau în saloanele bolnavilor), munca din gardă, deci, nu este recunoscută? 

În ce altă profesie în pandemie au plătit cu viața sute de profesioniști? 

Asta merită corpul profesional medical? 

Nu vrem medalii, dar nici legi nedrepte, strigătoare la cer nu vrem! 

De fapt întrebarea este..

„Cine încearcă să destabilizeze sistemul sanitar?“

Cine orchestrează nedreptățile, discriminările și abuzurile nesfărșite la adresa breslei medicale? 

PENSIONARE LA 67 de ani? 

Mințile diabolice din guvern, unele repetente la protejarea deopotrivă a medicilor și/sau pacienților, s-au gândit cum să rezolve prăbușirea sistemului medical public .

Cum poate un chirurg să mai opereze cu aceeași atenție și spontaneitate o urgență la 65-70 de ani ? 

Cum reușește un urgentist epuizat de anii din spate, de mulțimea cazurilor care se prezintă la UPU, să acționeze rapid și să nu greșească,cum poți compara munca din spital cu cea din cabinet ?

Dacă „nu putem” desființa pensiile speciale (am aflat la guvernare asta, în campanie nu știam), atunci creștem altora vârsta de pensionare.  

Cui? Păi impozitaților și vinovaților de serviciu. Mai folosim și „divide et impera” să se certe bine între ei, promitându-le doar unora din anumite specialități pensionare un pic mai devreme decât altora, pe care oricum nu le-o dăm. 

Dar măcar i-am făcut să se încaiere. În amorțeala cu pandemia - unii amorțiți, alții nu-și văd capul - o băgăm și pe asta, că (poate) merge.

Azi am aflat că guvernul a elaborat un OUG, ce vizează, printre altele, creșterea vârstei de pensionare. 

Medicii se vor pensiona, indiferent de sex, la vârsta  67 de ani, conform unei ordonanțe de urgentă a guvernului. 

Lipsește sintagma cinică „dacă îi mai apucă”. 

Lipsește doar pe hârtie. 

În mintea tuturor celor ce au scris articolul despre pensionarea la 67 de ani, a unor medici ce au adunat 20 de ani de viață în gărzi, ultimele în pandemie, nu se poate să nu fi fost și acest gând „dacă îi mai apucă”. 

Păi cum să îi apuce? 

Mai au cum? 

Au „șansa” de a munci cam cu 20 de ani m-au mult decât un pensionar ce iese cu pensie specială. 

Au „șansa” de a avea cea mai mică speranță de viață dintre toate profesiile, pe plan mondial. 

Au „șansa” de a fi mereu un linia 1-a, soldați pe frontul pandemiei, ce au făcut, din propriul trup, zid de apărare în fața pacienților lor, când nimic altceva nu mai funcționa...

Nu, nu au cum să ajungă la 67 de ani, la pensie...

E mult prea mult, 43 de ani de vechime în muncă, ca să ai un sfert din pensia unuia care iese la pensie la 40-45 de ani. 

E prea mult, prea discriminatorie, prea strigătoare la cer! 

Ne vreți morți sau plecați din țara asta! 

Ne este foarte clar acum!”, a scris dr Livia David pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Testul care depistează cancerul. Se poate realiza acasă

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel