Hipertensivi: ar trebui sau nu să facă antrenamente de forță? Recomandarea medicilor

Exerciții fizice
Antrenamentul de forță pentru hipertensivi ar putea fi periculoasă, într-o anume situație. Iată ce spun specialiștii despre asta.

Unele persoane care sunt sub tratament pentru hipertensiune arterială pot fi îngrijorați dacă fac antrenamente de forță, în legătură cu faptul că aceasta le-ar putea crește și mai mult tensiunea.

Pentru persoanele cu tensiune arterială bine controlată și, altfel, sănătoase, majoritatea tipurilor de antrenament de forță - care include ridicarea greutăților - sunt considerate, în general, nu numai sigure, ci benefice pentru sănătatea generală. Cu toate acestea, ar trebui luate măsuri de precauție, notează health.harvard.edu.

Ce este antrenamentul de forță

Antrenamentul de forță (numit și antrenament de rezistență) se referă la orice exercițiu care lucrează mușchii împotriva unei forțe opuse. Vă puteți antrena mușchii folosind greutatea propriului corp sau echipamente precum benzi elasticizate, gantere și alte greutăți libere sau mașini specializate.

Aceste exerciții de construire a mușchilor pot fi dinamice sau izometrice. Exercițiile dinamice sunt cele în care vă mișcați mușchii și articulațiile, cum ar fi rotiri de brațe sau genuflexiuni. Exercițiile izometrice sunt efectuate împotriva unui obiect imobil, cum ar fi un perete sau podea.

Când efectuați orice tip de exercițiu - indiferent dacă este vorba de exerciții aerobice, de antrenament de forță, de întindere sau chiar de echilibru - atât tensiunea arterială, cât și ritmul cardiac cresc pentru a satisface cererea mai mare de oxigen din mușchi.

Unele cercetări sugerează că, în timpul antrenamentului, exercițiul izometric poate crește tensiunea arterială mai mult decât exercițiile dinamice, dar dovezile nu sunt concludente. Cu toate acestea, este clar că, la fel ca în cazul exercițiilor aerobice sau de rezistență (cum ar fi mersul pe jos, jogging, mersul cu bicicleta sau înotul), antrenamentul de forță poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, dacă faceți acest lucru în mod constant.

Majoritatea adulților ar trebui să facă exerciții de antrenament de forță cel puțin două zile pe săptămână, conform ghidurilor americane de activitate. Începătorii ar trebui să înceapă cu benzi de exerciții sau greutăți ușoare pentru mâini. Dacă aveți mai multă experiență, utilajele de greutate sunt o opțiune bună. Folosiți o greutate provocatoare, dar ușor de gestionat. Sfatul general este să începeți cu un singur set de opt până la 12 repetări (repetări) și apoi să construiți treptat până la trei seturi în timp. Odihniți-vă cel puțin un minut între seturile de exerciții.

Când poate fi periculos pentru hipertensivi

Cu toate acestea, persoanele care au tensiune arterială crescută, mai ales dacă nu o controlează în mod optim, ar trebui să fie precaute în legătură cu orice mișcare care presupune ridicarea unor greutăți foarte mari - nu doar cu greutăți la sala de sport, ci și cu mobilier greu sau alte obiecte grele. Acest lucru se datorează faptului că efortul brusc și intens poate determina creșterea tensiunii arteriale - mai ales dacă vă țineți respirația, lucru pe care oamenii îl fac uneori în încercarea de a-și spori efortul. În timpul exercițiilor de antrenament de forță, asigurați-vă că expirați în timp ce vă ridicați, împingeți sau trageți și inspirați în timp ce eliberați tensiunea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel