HIV, descoperire majoră: o injecție administrată la două luni te protejează de infecție

HIV
O injecție împotriva HIV administrată la două luni ar putea proteja împotriva infecției într-un procent de peste 99%. Studiile au fost întrerupte prematur datorită rezultatelor favorabile evidente.

Un medicament injectabil împotriva HIV cu acțiune de lungă durată ar putea preveni infecția cu HIV, potrivit ultimelor cercetări în domeniu. Injecția este eficientă timp de opt săptămâni după administrare și pare mai eficient decât medicamentele administrate zilnic până acum.

Este pentru prima dată când un studiu clinic pe scară largă a arătat că o formă sistemică, cu acțiune de lungă durată, de prevenire a HIV este extrem de eficientă. Studiul în curs de evaluare care evaluează Cabotegravir injectabil cu acțiune îndelungată pentru prevenirea HIV la femei sunt sponsorizate de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), parte a Institutelor Naționale de Sănătate. 

Pastilele orale zilnice care conțin medicamente tenofovir și emtricitabină, cum ar fi Truvada sau Descovy, sunt singurele forme în prezent aprobate de FDA de profilaxie pre-expunere la HIV (PrEP). A lua o pastilă zilnică cât timp se simte sănătos poate fi dificil pentru o persoană, astfel că cercetătorii au lucrat pentru a dezvolta o alternativă cu acțiune îndelungată la PrEP oral, care ar fi cel puțin la fel de eficient în prevenirea HIV. O astfel de metodă de prevenire cu acțiuni îndelungate poate oferi o opțiune mai ușoară, discretă, care poate fi mai de dorit pentru unele persoane.

Studiu înterrupt mai devreme 

Studiul început în 2016 a analizat 4.570 de bărbați HIV-negativi care au relații sexuale cu bărbați și femei transgen din Argentina, Brazilia, Peru, Africa de Sud, Thailanda, Statele Unite și Vietnam. Participanții au fost considerați expuși riscului de infectare cu HIV. Două treimi din participanții la studiu aveau vârsta sub 30 de ani, iar 12% erau femei transgen.

Participanții au fost repartizați la întâmplare pentru a primi fie injecții cu Cabotegravir sau comprimate orale placebo sau injecții placebo și tablete Truvada orale zilnice. Nici participanții, nici echipa de studiu nu au știut cine ce medicament primește.

Într-o analiză intermediară, o organizație independentă de date și de siguranță de monitorizare bord (DSMB) a constatat că datele studiului au indicat în mod clar că injecțiile cu Cabotegravir au fost extrem de eficiente în prevenirea HIV în populația din studiu.

Dintre cele 50 de persoane din proces care au dobândit, totuși, HIV, 12 au primit Cabotegravir cu acțiune lungă și 38 au primit Truvada orală zilnic. Aceasta s-a tradus la o rată a incidenței HIV de 0,38% în grupul Cabotegravir și 1,21% în grupul Truvada. 

Atât Cabotegravirul cât și Truvada au fost în general în siguranță și bine tolerate în populația studiată, iar DSMB nu a găsit probleme de siguranță. Majoritatea participanților la grupul de Cabotegravir (80%) au raportat durere sau sensibilitate la locul injecției, comparativ cu doar 31% dintre cei din grupul Truvada, care au primit injecții cu placebo.

DSMB a recomandat ca NIAID să oprească faza procesului, care inițial trebuia să continue până în 2021 și să împărtășească rezultatele. NIAID a acceptat recomandările DSMB și publică rezultatele acum pentru a servi interesele sănătății publice.

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel