7 sau 9 morți în incendiul la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța? PLANUL ROȘU, activat! Pacienții COVID-19 sunt evacuați. UPDATE: FOTO și VIDEO

Incendiul a avut loc la secția ATI
Incendiul a avut loc la secția ATI
conf.dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța
conf.dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța
Prefect Silviu-Iulian COȘA
Prefect Silviu-Iulian COȘA
  • Incendiul a avut loc la secția ATI
  • conf.dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța
  • Prefect Silviu-Iulian COȘA
Un incendiu s-a produs in această dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. 9 pacienți au decedat, restul pacienților COVID-19 și ceilalți pacienți din spital sunt evacuați cu ambulanțele către alte spitale, iar PLANUL ROȘU și PLANUL ALB de acțiune au fost declanșate. ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

UPDATE ora 13.34: Prim-procurorul Tăriceanu Viorel Gabriel de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constața: „S-a constituit o cauză la nivelul Parchetului pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere. (...) Urmează să se desfășoare o anchetă amplă. (...) La  momentul acesta sunt 7 decedați confirmați, nu știu de unde s-a spus că sunt 9. (...) Unii dintre pacienți au murit intoxicați cu fum, nu arși”.

UPDATE ora 12.50: Secretarul de Stat Raed Arafat, șeful DSU, a ajuns la Constanța. Este la Spitalul Județean de Urgență și va veni în curnd la Spitalul de Boli Infecțioase unde s-a produs tragedia.

UPDATE ora 12.20: Primarul din Constanța, Vergil Chițac, este la fața locului. „Termenele de rezolvare erau prevăzute până la sfârșitul anului. (...) Aceste deficiențe au fost rezolvate și documentele înaintate la ISU”. „Cu ajutorul ENEL s-a mărit puterea, instalația electrică este o instalație bună”, a spus primarul. Contractul managerului este valabil până anul viitor în luna august.  

UPDATE ora 12.19: „Pompierii au spart geamurile, nu știu dacă au fost flăcări. (...) În momentul încare pacienții erau scoși, erau resuscitați”, a spus prefectul Silviu-Iulian COȘA.

UPDATE ora 12.15: Prefect Silviu-Iulian COȘA: Spitalul modular de pe Stadionul Portul a fost redeschis. Orice însemană urgență pe patologie clasică. ATI este distrus. „La parter mai era Secția de Boli Infecțioase Adulți, pacienții de acolo nu au fost afectați. (...) Medicul șef de la ATI a fost resuscitată pentru că a inhalat fum pentru că a tot intrat după pacienți. (...) Avem și un medic angajat al spitalului care era pozitiv și era internat. (...) Curentul este oprit în spital. Spitalul e dezafectat, instalația de oxigen a fost oprită”, a explicat managerul spitalului. 

UPDATE ora 12.09: „Existau toate avizele de funcționare necesare, dar s-a întâplat un necaz” a spus managerul Spitalului de Boli Infecțioase, conf.dr. Stela Halichidis. „Toate actele sunt în  regulă, toate defecțiunile constatate s-au remediat”, a continuat aceasta. 10 pacienți erau internați la ATI. La ATI erau doi medici și personal medical. „În fiecare dimineață instalațiile erau verificate, nu știu dacă astăzi s-a făcut verificarea”, a spus managerul. 

UPDATE ora 12.05: Cele 9 victime sunt din Secția de Terapia Intensivă, a confirmat șeful ISU Constanța, Col.Dr.ing.Amarandei Mihail-Cristian. „Vorbim doar de pacienți decedați” a spus acesta. La controlul din luna februarie șeful ISU Constanța spune că se constataseră nereguli la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. „Termenul pentru rezolvarea acestora era până la sfârșitul anului”. „Noi când am ajuns aici era oprită instalația de oxigen”.

UPDATE ora 12.03: Prefectul de Constanța Constanța Silviu-Iulian COȘA a confirmat că 9 persoane au decedat. 

UPDATE ora 11.40, DSU: Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI  cu pacienți COVID, La 09.53 a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Sunt 9 pacienți decedați. Întregul spital a fost evacuat. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55. Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților. Forțe solicitate în sprijin de la județele Călărași, Galați și Ialomița. Misiunea este in dinamica, revenim cu detalii pe parcurs.

UPDATE ora 11.31, ISU Constanța: Apelul a fost în jurul orei 09.48 și noi am fost anunțați că la parterul spitalului este un incendiu. Peste 100 de pompieri participă la acțiune. În curtea spitalului se s-a instalat un spital mobil. Deocamdată putem confirma decese, dar nu putem spune câte. În Spital erau 113 pacienți internați, 10 la ATI. ISU Ialomița și ISU Călărași participă la acțiune. Victimele sunt trimise la Spitalul Județean Constanța, la Spitalul de Pneumologie, dacă va fi nevoie, la Mangalia și Medgidia.  

UPDATE ora 11.25: La ora 10.55 pompierii au reușit să lichideze incendiul.

UPDATE ora 11.22: De la nivelul ISU CONSTANȚA au fost mobilizate la locul intervenției 10 echipaje stingere, 1 descarcerare, 2 autoscări, 2 autospeciale pentru transport victime multiple, 1 spital mobil, 8 ambulanțe SMURD tip B2, 1 ambulanță SMURD tip C.

Totodată, de la nivelul Serviciului Județean de Ambulanță au intervenit 10 ambulanțe.

UPDATE ora 11.07: 113 pacienți COVID-19 erau internați la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Vor fi transferați la Spitalul din Medgidia și la sistemul modular de pe Stadionul Portul. 10 pacienți COVID erau internați la ATI.

UPDATE ora 11.06: Secretarul de stat Raed  Arafat, șeful DSU, va ajunge la Constanța.

UPDATE ora 11.03: Surse: Pacienții decedați sunt din Secția ATI a spitalului

UPDATE ora 11.00: Ministerul Sănătății confirmă existența victimelor, deocamdată nu se știe exact numărul pacienților decedați.

UPDATE 10.57: Ministerul Sănătății precizează: Referitor la incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța vă informăm că, din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, în această dimineață se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI.

Toți pacienții vor fi transferați  la Spitalul Județean De Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU. 

La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, ai fost activate de către DSP Constanța și unitatile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie. 

În acest moment,  echipele  sunt în misiunea de intervenție. 

ISU Constanța va prezenta intr - o declaratie de presă situația actualizată.

UPDATE 10.56: Sunt informații că ar fi 9 persoane decedate. 

UPDATE 10.46: Prefectul județului Constanța Silviu-Iulian COȘA a confirmat 4 decedați în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. 

UPDATE 10.42: Sunt informații, neconfirmate oficial, că patru persoane ar fi decedat. 

ȘTIREA INIȚIALĂ: Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” intervine la un incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. În aceste momente, pacienții sunt evacuați, iar dintre ele este chiar resuscitată după ce a fost scoasă din clădire.

La fața locului, au fost trimise mai multe echipaje SAJ și SMURD.

Din primele informații focul se manifestă la secția de Terapie Intensivă, cu flacără deschisă și degajări mari de fum. 

A fost activat și PLANUL ROȘU și PLANUL ALB. 

Circulația în zonă este blocată.

-știre în curs de actualizare -

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel