Infecția cu Candida: cele mai bune modalități de a-i face față

Ciuperca
Infecția cu candida poate produce oboseală permanentă, afte frecvente sau balonări. Iată câteva modalități naturale eficiente de a ușura această afecțiune comună.

Candida este un tip de ciupercă ce trăiește inofensiv în gură, intestin, vagin și pe piele. Dar dacă se întâmplă ceva care să strice echilibrul natural al corpului, acesta poate duce la infecții fungice: 75% dintre femei vor suferi afte la un moment dat în viața lor.

Studiile arată că soluțiile naturale pot fi o modalitate viabilă de abordare a candidei.

Ce este candida

Candida nu cauzează în mod normal probleme, dar uneori se poate multiplica prea repede, ducând la o infecție cunoscută sub numele de candidoză. Candidoza se numește aftă atunci când se dezvoltă în gură sau vagin.

De asemenea, poate afecta pielea și unghiile, provocând infecții precum piciorul atletului și poate contribui la afecțiuni inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn.

Unii specialiști cred, de asemenea, că candida poate pătrunde în sânge, afectând articulațiile, inima și creierul.

Simptomele candidei includ:

Senzația de oboseală

crize recurente de afte

balonare și alte afecțiuni digestive

infecții urinare repetate

Ce cauzează candida

Stresul poate afecta sistemul nostru imunitar, declanșând creșterea candidei, în timp ce folosirea antibioticelor pentru perioade lungi de timp poate afecta starea de echilibru a bacteriilor din intestin, reducându-ne apărarea.

Consumul de alimente prelucrate cu zahăr sau consumul prea mult de alcool poate hrăni și ciuperca, provocând o creștere excesivă a candidei.

Cum ar putea ajuta enzimele digestive

Celulele Candida sunt protejate de pereți robuști, de hemiceluloză și de un „biofilm” dur. Într-un studiu de laborator, cercetătorii americani au descoperit că enzimele digestive care ajută la descompunerea pereților celulelor hemicelulozei din fructe, legume și cereale, pot ajuta, de asemenea, la descompunerea pereților celulari ai candidei și chiar prevenirea formării biofilmelor.

Aceste enzime digestive sunt produse de bacterii intestinale „bune”, dar pot fi găsite și în suplimente.

Rolul bacteriilor benefice

Unele tipuri de bacterii intestinale bune, cum ar fi lactobacilul, pot opri multiplicarea candidei. De fapt, un studiu publicat în Journal of Clinical Gastroenterology a concluzionat că „bacteriile benefice, în special lactobacilii, ar putea fi privite ca o alternativă bună pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor cu candida”.

Creșteți aportul de usturoi

Usturoiul este un puternic antifungic natural, datorită compușilor activi puternici numiți alicină și ajoenă. În 1987, cercetătorii japonezi au descoperit că ajoena ar putea inhiba creșterea candidei, în timp ce un studiu de laborator efectuat de Universitatea Putra Malaysia a constatat că alicina era eficientă în combaterea candidei.

Adăugați niște oregano

Încercările oamenilor de știință italieni efectuate pe uleiuri esențiale, inclusiv mentă, busuioc, lavandă, arbore de ceai și oregano, au relevat că uleiul de oregano ar putea inhiba creșterea și activitatea celulelor candidei. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample pentru a afla cum poate fi utilizat uleiul ca remediu alternativ pentru candida.

Uleiul de cocos

Acidul caprilic, care se găsește în uleiul de cocos, este un agent natural anti-fungic cunoscut. Cercetările comune efectuate de Kannur Dental College și Kannur Medical College din India au confirmat că uleiul de cocos a avut o „activitate antifungică semnificativă” pe probe de candida orală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel