Insuficiența renală: noi posibile tratamente, după ultima descoperire

Ecografia suprarenalelor. Foto/Video: Simtics
Insuficiența renală ar putea avea noi tratamente, după ce oamenii de știință au descoperit un mecanism care reglează activitatea rinichilor.

Rinichii pot simți când este nevoie să lucreze mai greu. Atunci intestinele încep să producă mai multe deșeuri, rinichii încep să lucreze mai mult.

Cercetătorii de la Universitatea Utrecht și Universitair Ziekenhuis Leuven au publicat un articol despre acest proces în PNAS. Perspectiva asupra acestui mecanism ar putea conduce la noi tratamente pentru insuficiența renală.
Rinichii filtrează reziduurile din sânge și își pot mări activitatea de filtrare atunci când este necesar. Dar până acum, oamenii de știință nu știau exact cum a funcționat acest mecanism.

Grupul de cercetare condus de Roos Masereeu a arătat acum că anumite celule renale au receptori care pot observa concentrații mai mari de deșeuri. Grupul a identificat apoi modul în care această observație stimulează producerea unei proteine de transport, ceea ce duce la o excreție crescută a substanțelor reziduale.

Noi tratamente pentru insuficiența renală

Potrivit Prof. Masereeuw, înțelegerea acestui mecanism ar putea duce la noi tratamente pentru insuficiența renală. Acest lucru se datorează faptului că mecanismul joacă un rol vital în stimularea excreției deșeurilor; un proces care este inhibat de insuficiența renală.

„Prin șansa de a începe acest mecanism, credem ca am putea fi în măsură să tratăm în stadiu incipient insuficiența renală”, explică Masereeuw. "Vom continua să studiem modul în care putem iniția acest proces pe noi înșine."

Unul dintre pașii spre identificarea acestui mecanism a implicat utilizarea veziculelor de rinichi artificiali, pe care Masereeuw le-a dezvoltat anterior împreună cu alți cercetători.

Acest lucru a permis grupului să studieze care receptori și molecule de semnal la nivel celular sunt implicate în observarea produselor reziduale și reglarea proteinelor de transport care facilitează excreția în urină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel