La ce riscuri te expui dacă fumezi. Excludem bolile de plămâni

Nu multă lume știe că fumul de țigară conține mai mult de 60 de substanțe chimice cancerigene.

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu spune că și acele țigările “naturale” sau pe bază de plante conțin substanțe chimice dăunătoare. Acesta subliniază că oamenii nu conștientizează cât de multe probleme de sănătate cauzează fumatul, scrie medicul pe blogul său.

Iată câteva dintre cele enumerate de specialist, în afara cancerului pulmonar și a altor afecțiuni de plămâni:

* ”alte tipuri de cancer - fumatul crește riscul multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul gurii, al gâtului (faringelui), al esofagului, al laringelui, al vezicii urinare, al pancreasului, al rinichilor, al colului uterin și al unor tipuri de leucemie. În general, fumatul cauzează 30% din totalul deceselor cauzate de cancer.

* probleme ale inimii și ale sistemului circulator - fumatul crește riscul de a muri din cauza bolilor de inimă și ale vaselor de sânge (cardiovasculare), inclusiv atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Dacă aveți o boală a inimii sau a vaselor de sânge, cum ar fi insuficiența cardiacă, fumatul vă agravează starea.

* diabet - fumatul crește rezistența la insulină, ceea ce poate pregăti terenul pentru diabetul de tip 2. Dacă aveți diabet, fumatul poate accelera evoluția complicațiilor, cum ar fi bolile renale și problemele oculare. (...)

* boala dinților și a gingiilor - fumatul este asociat cu un risc crescut de a dezvolta inflamații ale gingiilor și o infecție gravă a gingiilor care poate distruge sistemul de susținere a dinților (parodontită)”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel