Lecțiile pandemiei pentru sistemul sanitar. Dr Adrian Streinu-Cercel: să-și diversifice serviciile și modul de a le oferi bolnavilor cronici

Prof dr Adrian Streinu-Cercel. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
La dezbaterea ”HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”, profesorul și medicul Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre efectele pandemiei asupra sistemului sanitar.

Profesorul și medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat, în cadrul dezbaterii online ”HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”, despre ”câteva lucruri pe care sistemul sanitar le-a învățat sau trebuie să le învețe”.

”Trebuie să fie pregătit în orice moment la o potențială, nouă, problemă de sănătate publică care să pună spitalele sau sistemul sanitar în poziția de a reacționa foarte rapid. Asta înseamnă că trebuie să fie pregătiți cu circuite separate pentru cei potențiali contaminați și cei potențial necontaminați astfel încât acest sistem de triaj să se facă foarte rapid fără risc de a infecta pe cei care nu sunt infectați.

Un alt lucru pe care trebuie să-l învețe sistemul sanitar este cum să-și diversifice serviciile și modul de a adresa aceste servicii pacienților cu boli cronice pentru că ceea ce am văzut noi în acest ultim an - persoanele cu patologie cronică, cu comorbidități, au avut mari dificultăți în a accesa serviciile de sănătate atunci când ele au fost necesare de a fi accesate.

O altă problemă pe care am învățat-o este că în ceea ce vom construi de acum înainte din punct de vedere al infrastructurii medicale trebuie să ia în considerație faptul că aerul din interiorul camerelor respective va trebui purificat prin filtre speciale de tip HEPA în așa fel încât practic, nici personalul, nici pacienții, să nu fie la risc de a se infecta în aceste zone.

Am văzut că telemedicina a început să se dezvolte inclusiv prin sistemul de programare online care nu era foarte accesat până la pandemie”, a precizat prof. dr Adrian Streinu-Cercel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel