Legătura dintre somn și COVID. De ce trebuie să dormi suficient înainte de vaccin
Autor: Cătălina Burghelea pe 21 ian, 11:17 | Vaccinuri

Asigură-te că te odihnești suficient, înainte de a te vaccina contra COVID, spun experții în somnologie.

Un somn odihnitor este un factor important pentru un sistem imunitar puternic.

„Pe măsură ce vaccinurile COVID-19 sunt distribuite, este extrem de important ca pacienții să acorde prioritate somnului pentru o sănătate optimă”, a declarat președintele Academiei Americane de Medicină a Somnului (AASM), dr. Kannan Ramar, într-un comunicat de presă al academiei.

„A dormi suficient întărește sistemul imunitar al corpului și optimizează răspunsul la un vaccin”, a precizat Ramar. 

Mai multe studii au descoperit o asociere între somn și răspunsul la vaccinare. De exemplu, un studiu din 2020, publicat în Jurnalul Internațional de Medicină Comportamentală, a constatat că vaccinurile antigripale par a fi mai eficiente la persoanele care dorm suficient în timpul celor două nopți anterioare primirii vaccinului. Alte studii au raportat rezultate similare despre răspunsul pacienților la vaccinuri pentru hepatita A și hepatita B.

„Rolul somnului în stimularea răspunsului imun înnăscut și dobândit este semnificativ. Toți oamenii, în special lucrătorii din sănătate, ar trebui să fie conștienți de efectele somnului care stimulează imunitatea. Studiile au arătat că somnul normal după vaccinare întărește răspunsul imun împotriva unui antigen invadator.", a precizat dr. Khurshid Khurshid, directorul Centrului de Neuromodulare UMMHC / UMMS de la Facultatea de Medicină a Universității din Massachusetts, scrie webmd.com.

Te-ar putea interesa și...
Vaccinuri Vezi toate articolele