Legea suplimentelor alimentare, promulgată! Pe etichetă nu mai poate scrie că tratează sau previn boli

Suplimentele alimentare     Foto: Pixabay
Depusă în Parlament în 2013, abia ieri Legea suplimentelor alimentare a fost publicată în Monitorul Oficial. Ministerul Sănătății va fi cel care va aproba suplimentele cu nutrienți și vitamine, iar pe eticheta suplimentelor sau în publicitatea pentru ele, nu mai este admis să susțină că „vindecă”, „tratează” sau „previn” boli. 

Conform noii Legii 56 din 31 martie 2021, „suplimentele alimentare reprezintă produsele alimentare ale căror scop este să completeze dietă normală și care sunt surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional ori fiziologic, separat sau în combinație, comercializate sub formă de doză, cum ar fi: capsule, pastile, tablete, pilule și alte forme similare, pachete de pulbere, fiole cu lichid, sticle cu picurator și alte forme asemănătoare de preparate lichide sau pulberi destinate consumului în cantități mici, măsurabile”.Nutrienții sunt definiți ca vitamine și minerale.

Pe baza definiției din Directiva 46/2002 și Ordin 1069/2007 există două categorii mari de suplimente alimentare:

- Cu conținut de vitamine și/sau minerale;

- Cu conținut de alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic.

În baza noii legi, Ministerul Sănătății este autoritatea care va aprobă punerea pe piață a suplimentelor alimentare care se bazează pe vitamine, minerale, amestecuri de vitamine și/sau minerale cu substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, amestecuri de vitamine și/sau minerale cu extracte vegetale și/sau animale, cu substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, cu plante și/sau produse ale stupului, substanțe precum aminoacizii, enzimele, probioticele, acizii grași esențiali și extracte vegetale sau animale.

Plantele medicinale, aromatice și produsele stupului sunt reglementate printr-o lege specială (Legea nr. 491/2003) și sunt puse pe piață cu aprobarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA).

Ministerul Sănătății are la dispoziție 90 de zile pentru a stabili normele metodologice de aplicare a Legii. 

Ce trebuie să scrie pe etichetă:

Denumirea sub care este vândut produsul; mențiunea că produsul este un supliment alimentar; forma de comercializare: (tablete, capsule, tablete masticabile, pulbere, lichid, etc); compozitia produsului: lista cuprinzând ingredientele (cantitativ și calitativ). 

Pe lângă acestea, eticheta trebuie să conțină: 

- numele categoriilor de nutrienți și/sau de alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic ce caracterizează produsul;

- doza zilnică recomandată de producător;

- un avertisment de a nu se depăși doza zilnică recomandată de producător;

- atenționare că suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o alimentație variată și adecvată;

- atenționare că produsele nu trebuie să fie lăsate la îndemâna copiilor;

Ce este interzis

Important este că prin noua lege „este interzisă atribuirea proprietăților de prevenire, tratare sau vindecare a unor boli umane sau referirea la asemenea proprietăți. Este interzisă atribuirea de afirmații directe care să sugereze că alimentația variată și echilibrată nu poate asigura cantități adecvate de substanțe nutritive”. 

În publicitatea și etichetarea suplimentelor alimentare, se interzice utilizarea de :

- cuvinte de natură să indice unul dintre următorii termeni: „medical”, „bolnav”, „boală”, „remediu”, „medicament”, „tratament”, precum și de traduceri ale acestora, sinonime sau cuvinte care provin din familia lexicală a acestora, cu excepția unor atenționări;

- nume de boli, numele sau reprezentarea de simptome ale bolilor ori ale persoanelor bolnave;

- reprezentări de persoane, îmbrăcăminte, aparate sau sigle care pot sugera profesii medicale, paramedicale sau farmaceutice;

- referințe la recomandări, atestări, declarații ori prescripții medicale sau la declarații de aprobare;

- referințe la organisme, instituții sau autorități publice care activează în domeniul sănătății publice, precum și la persoane care își desfășoară activitatea în cadrul acestora.

Totuși, pe eticheta unor suplimente alimentare veți putea întâlni anumite tipuri de mențiuni legate de sănătate, cum ar fi: 

- Cele care reprezintă atenționări, de genul „a nu se administra femeilor gravide”

- Cele care arată la ce folosesc vitaminele și mineralele, de genul „Zincul contribuie la reglarea și producerea insulinei” sau „Vitamina C contribuie la menținerea funcționării normale a sistemului imunitar”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural
Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel