Legume care conțin mai mult fier decât carnea. Le consumi zilnic, dar nu știai cât de benefice sunt

Fierul joacă un rol fundamental în buna funcționare a organismului uman. Deoarece corpul nostru nu îl produce în mod natural, îl luăm din alimentație și suplimente. Fier există și în numeroase legume, nu doar în carnea roșie, așa cum credeam majoritatea dintre noi.   

De ce este atât de important fierul pentru sănătatea noastră? 

 

Paul Thomas, consultant științific la Institutul Național de Sănătate și Biroul de Suplimente Dietetice, explică: „Principalul motiv pentru care avem nevoie de fier este că ajută la transportarea oxigenului în tot corpul. Este o componentă esențială a hemoglobinei, al cărei rol este de a transporta oxigenul din plămâni în tot corpul". El adaugă: „Dacă nu ai suficient oxigen în corp, s-ar putea să simți o oboseală extremă”. Reține că un deficit de fier afectează funcționarea creierului și slăbește sistemul imunitar, acesta din urmă fiind astfel mai puțin rezistent la infecții. 

În medie, corpul unui bărbat conține aproximativ 4g de fier, în timp ce al unei femei conține doar 2,5g. Cu toate acestea, femeile și fetele adolescente au cea mai mare nevoie de fier, deoarece trebuie să compenseze cantitățile pierdute în timpul mentruației. Așadar, doza zilnică recomandată pentru femei este de 9 mg, în timp ce cea pentru bărbați este de 8 mg pe zi. Cu toate acestea, în timpul sarcinii, aportul zilnic trebuie să fie de 20 mg, pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a fătului. 

Legume care conțin mai mult fier decât carnea (1,2 mg de fier la 100 g)

 

1. Spanac 

Cu 2,14 mg de fier la 100g, spanacul este una dintre cele mai importante surse de fier. În plus, spanacul este bogat în antioxidanți, vitamina A și este foarte scăzut în calorii. 

2. Semințe de dovleac

Semințele de dovleac conțin 8,7 mg de fier la 100g. Sunt, de asemenea, bogate în magneziu, zinc, fosfor, vitaminele A, E, F și B. În plus, oferă organismului toți aminoacizii esențiali.

3. Fasole albă 

Fasolea albă conține 3g de fier/100g. Este bogată în fosfor, fier, magneziu și vitaminele B1, B6 și B9. 

4. Năut  

Cu un conținut de 3 mg la 100g, năutul conține de aproape 3 ori mai mult fier decât carnea. Bogat în proteine ​​vegetale, minerale și fibre, năutul are și un conținut scăzut de grăsimi. 

5. Linte 

O sursă excelentă de fier, lintea conține 3 mg la 100 de grame. Plină de fibre, magneziu și vitamina B, lintea este un adevărat aliat pentru sănătate. 

6. Varză Kale 

Varza Kale este un superaliment ce conține 1,5 g de fier per 100 de grame. De asemenea, abundă în vitamina K și fibre, menține sănătatea oaselor, previne constipația și scade colesterolul rău. 

7. Broccoli 

Broccoli conține o cantitate de fier practic echivalentă cu cea a cărnii, 1 mg la 100g. În plus, oferă 168% din doza zilnică de vitamina C recomandată unui adult. Această vitamină favorizează absorbția fierului, prin urmare organismul asimilează perfect mineralul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel