Maioneza, cât de nesănătoasă este de fapt? Cum o faci bună pentru siluetă

Maioneză. Foto: Pxhere
EXCLUSIV
Maioneza se face de obicei folosind ouă, ulei, muștar și zeamă de lămâie. Consumul zilnic de maioneză ar putea fi nesănătos, deoarece aceasta – mai ales cea cumpărată în magazin - are adesea multe grăsimi saturate adăugate. Din fericire, îți poți face maioneza mai „sănătoasă”, spune un nutriționist.

Iată ce trebuie să știi despre caloriile și valorile nutriționale pe care le are maioneza: 

Conform raportului USDA, maioneza are 94 de calorii pe lingură (14 până la 15 grame). Cu toate acestea, maionezele cu conținut scăzut de grăsimi și produsele cu maioneză fără ou pot avea jumătate din calorii: în jur de 48 până la 54, pe lingură.

În general, profilul nutrițional al maionezei prezintă 10,3 grame de grăsime. Aproximativ 1,6 grame provin din grăsimi saturate. Deși nu este vorba de o mulțime de grăsimi saturate în general, este totuși destul de mult pentru o porție atât de mică. În comparație, maioneza cu conținut redus de grăsimi are 6 grame de grăsimi și 0,8 grame de grăsimi saturate.

Maioneza nu este de obicei bogată în nutrienți, deși o lingură are 19% din valoarea zilnică a vitaminei K. Cu toate acestea, această cantitate scade la 7% pentru maioneza cu conținut redus de grăsimi. Fiecare lingură are, de asemenea, urme de seleniu(între 1 și 4%), vitamina B12, colină, luteină și zeaxantină. Maioneza are, însă, și colesterol, dar și acesta este prezent doar în cantități mici (5 până la 6 miligrame pe lingură).

Având în vedere lipsa micronutrienților esențiali din maioneză, s-ar putea să fiți surprinși să aflați că poate fi destul de sănătoasă. Maioneza conține acizi grași omega-3 și omega-6, care sunt grăsimi nesaturate. Conform Harvard Health Publishing, aceste grăsimi, spre deosebire de grăsimile saturate și trans, sunt benefice pentru sănătatea dumneavoastră.

Cum gătești cu mai puțină maioneză

Important e, spun nutriționiștii, să te rezumi la a folosi puțină maioneză, fie că e vorba de salată de boeuf, de vinete sau ouă umplute. 

„Salata de boeuf poate fi pregătită cu puțină maioneză, poate să nu conțină niciun fel de carne, pentru că vor fi foarte multe preparate cu carne în perioada Crăciunului, poate să aibă cât de multe murături – castraveți murați, dar poate să aibă și gogoșari murați -, și, sigur, pentru gust, să aibă muștar din plin. La ornare, vă rog din suflet, nu mai folosiți maioneză, pentru că o încărcăm îngrozitor caloric, și încărcăm cu grăsime acel preparat. Ornând cu castraveți murați, salata de boeuf poate deveni un aperitiv echilibrat", arăta dr. Anca Hâncu, într-un interviu EXCLUSIV la DC Medical. 

Și ouăle umplute pe pat de maioneză sunt o bombă calorică. Dar, și ele pot fi transformate ușor în „diet”.

„Ouăle umplute sunt bune, sunt gustoase, însă acel sos pe care stau de obicei ouăle umplute poate fi pregătit cu puțină maioneză, cu muștar și cu foarte mult iaurt. Un iaurt cu 2-2,5% maxim grăsime, poate fi iaurtul grecesc, care le va da și o savoare, și acel aliment va deveni foarte bun, sănătos. Asta pentru că iaurtul conține, după cum știm, probiotice care ajută la sănătatea tractului digestiv și a intestinului", arăta nutriționistul.

Tot așa și  salata de vinete poate fi făcută fără maioneză. Iată rețeta medicului Anca Hâncu:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel