Medicamente, risc sângerare: ce pastile să nu combini, dacă ai boli cardiovasculare

Hemoragia digestivă, cea mai frecventă dată de combinația de medicamente
Pacienții cu anumite boli cardiovasculare au un risc mai mare de sângerare, dacă utilizează două tipuri de medicamente combinate. Un studiu a arătat care sunt acestea și ce riscuri apar.

Pacienții cu boală coronariană cronică sau boală a arterei periferice tratate cu combinația de rivaroxaban și aspirină se confruntă cu un risc mai mare de sângerare, față de pacienții tratați cu aspirină, potrivit unui studiu publicat în septembrie în Journal of the American College of Cardiology.

John W. Eikelboom, MBBS, de la Hamilton Health Sciences din Ontario, Canada și colegii lor, raportează concluziile rezultatelor studiului în care 18.278 de pacienți au fost repartizați aleatoriu fie la combinația de rivaroxaban (2,5 mg de două ori pe zi) și aspirină (100 mg o dată pe zi), fie doar la aspirină (100 mg o dată pe zi). Participanții au fost urmăriți în medie timp de 23 de luni. Autorii au evaluat diferențele dintre cele două grupuri, calendarul, severitatea și gestionarea sângerării.

Cercetătorii au descoperit că în comparație cu cei care au luat doar aspirina, tratamentul combinat cu cele două medicamente a crescut sângerarea majoră, așa cum este definită de  Societatea Internațională pentru Tromboză și Hemostază (ISTH; raport de pericol, 1,70) și prin definiția originală ISTH (raportul de pericol, 1,78).

Risc crescut de sângerare

Combinația celor două medicamente a crescut, de asemenea, riscul de sângerare minoră (raportul de pericol, 1,70) și nevoia de transfuzie a celulelor roșii (raportul de pericol, 1,97). Cel mai frecvent loc de sângerare majoră a fost tractul gastrointestinal (raportul de risc, 2,15), iar creșterea sângerării a fost predominant în primul an după atribuirea aleatorie. Printre cei care au suferit sângerări majore, ratele de tratament cu trombocite, factori de coagulare sau alți agenți hemostatici au fost similare între grupuri.

„Reducerea morții din cauze cardiovasculare, accident vascular cerebral sau infarct miocardic a continuat să se acumuleze după primul an, ceea ce sugerează acumularea de beneficii clinice nete în timp”, scriu autorii.

Mai mulți autori au dezvăluit legături financiare cu companiile farmaceutice, inclusiv Bayer.

 

Sursa, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel