Medicamente și suplimente toxice pentru ficat. Cum îți dai seama că ai hepatotoxicitate

Ficat. Foto: Pixabay
Hepatotoxicitatea sau hepatită toxică poate fi dată de unele medicamente și suplimente, dar și de expunere la chimicale, solvenți sau consumul de alcool. Poate duce la afecțiuni hepatice grave, transplant sau chiar la deces, dacă nu sunteți tratat la timp.

Ficatul este organul care filtrează tot ce intră în organism: elimină alcoolul și alte substanțe chimice toxice din sânge. Practic face detoxifierea organismului, eliminând acele părți nedorite din ce mâncăm, bem sau înghițim. Uneori, pe măsură ce ficatul își face treaba pentru a procesa sângele, se formează toxine. Ele pot inflama și afecta grav ficatul.

Boala hepatică toxică poate fi ușoară sau severă, iar dacă hepatotoxicitatea durează, aceasta ar putea provoca cicatrizarea ficatului sau ciroza. Ciroza poate duce la insuficiență hepatică, nevoia de transplant sau chiar la deces. În unele cazuri severe, ca și în cazul acetaminofenului (paracetamolului), chiar utilizarea pe termen scurt poate fi suficientă pentru a provoca insuficiență hepatică.

Simptomele hepatotoxicității

Dacă ficatul suferă de hepatotoxicitate, principalele simptome sunt: 
- Febră;
- Diaree;
- Urină închisă la culoare;
- Mâncărime;
- Icter, ochii și pielea gălbuie;
- Dureri de cap;
- Apetit scăzut;
- Geață;
- Durere în stomac;
- Vărsături;
- Slăbire inexplicabilă;
- Scaun alb sau gri.

Simptomele pot apărea în câteva ore după ce ați intrat în contact cu una din cauze. De asemenea, s-ar putea să vă simțiți din ce în ce mai rău, în decursul a câteva zile sau săptămâni în caz de expunere regulată, notează experții WebMD. 

Lista substanțelor care provoacă hepatotoxicitate

Boala hepatică toxică are mai multe cauze posibile, unele fiind mai ușor de observat decât altele:

- Medicamente. Multe medicamente care nu necesită prescripție medicală (OTC), dar și medicamente eliberate pe bază de rețetă ar putea provoca boală hepatică toxică.
     Medicamente fără prescripție: Acetaminofen (paracetamol); medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS); Aspirina, ibuprofenul și naproxenul sodic pot determina boală hepatică toxică dacă sunt luate în cantitate mare (peste limita admisă prevăzută în prospect), prea multe (mai multe decât recomandarea din prospect) sau le luați cu alcool.
     Medicamente cu prescripție: La fel, dacă nu sunt luate conform prescripției. Un astfel de efect pot avea: Statinele; Antibiotice precum amoxicilina-clavulanat sau eritromicina; Medicamente pentru artrită cum ar fi metotrexatul sau azatioprina; Medicamente antifungice; Niacina; Steroizii; Alopurinolul pentru gută; medicamentele antivirale pentru infecția cu HIV.

- Chimioterapia. Acest tratament comun al cancerului este o altă posibilă cauză de hepatotoxicitate. Aceste medicamente sunt toxice și pot stresa ficatul.

- Suplimente din plante. Unele ierburi comune pot provoca boală hepatică toxică. Aveți grijă la suplimentele care conțin aloe vera, cohoş negru, crușin american, chaparral, tătăneasă, ephedra sau kava, notează experții de la WebMD.

- Produse chimice și solvenți. Unele substanțe chimice la care puteți fi expuși locul de muncă sau acasă, spre exemplu, vă pot afecta ficatul. Câteva exemple sunt clorura de vinil care este folosită pentru fabricarea materialelor plastice, o soluție de curățare uscată numită tetraclorură de carbon (tetraclorometan); paraquatul – o substanță folosită pentru distrugerea buruienilor și bifenilii policlorurați (PCB sau BPC) folosiți, printre altele, la transformatoare electrice, condensatori, în fluide de răcire sau ca aditivi și în adezivi.

Riscul de hepatotoxicitate

Este posibil să aveți un risc mai mare de a dezvolta hepatotoxicitate dacă:

- Luați prea mult timp medicamentele menționate, peste doza recomandată sau cu alcool. La fel și suplimentele enumerate.
- Aveți deja o altă boală hepatică, cum ar fi ciroza, boala hepatică non-alcoolică grasă sau hepatită.
- Aveți un loc de muncă unde se utilizează produse chimice industriale care ar putea fi toxice.
- Sunteți mai în vârstă.
- Sunteți femeie.
- Aveți o mutație genetică ce afectează funcționarea normală a ficatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel