Medicii japonezi efectuează primul transplant de plămâni din lume, de la un donator viu, unui pacient cu Covid-19

Radiografie pulmonară   Sursa foto: CNN
O japoneză ai cărei plămâni au fost grav deteriorați de Covid-19 a primit ceea ce spun medicii că este primul transplant de plămâni din lume de la un donator viu, la un pacient cu coronavirus recuperat.

Spitalul Universitar din Kyoto a declarat că femeia a suferit miercuri o operație care a durat 11 ore și a fost efectuată de către o echipă medicală formată din 30 de persoane. Operația a vizat transplantul de țesut pulmonar de la soțul și fiul ei.

Se știe că maladia Covid-19 provoacă leziuni pulmonare severe la unii pacienți, iar oamenii din întreaga lume - inclusiv Statele Unite - au primit transplanturi pulmonare ca parte a recuperării lor de la boală. Dar spitalul de la Kyoto a spus că acest caz a fost primul în care țesutul pulmonar a fost transplantat de la donatori vii la un pacient cu Covid-19. Dr. Hiroshi Date, chirurg toracic la spitalul care a condus operația, a spus că a dat speranță pacienților care suferă de leziuni pulmonare severe de la Covid-19.

„Am demonstrat că avem acum o opțiune de transplant pulmonar (de la donatori vii)", a spus el la o conferință de presă de joi.

Pacienta, identificată doar ca o femeie din regiunea de vest Kansai din Japonia, a contractat Covid-19 la sfârșitul anului trecut și a petrecut luni întregi pe un aparat de susținere a vieții care funcționa ca un plămân artificial, potrivit Spitalului Universitar din Kyoto.

Covid-19 i-a provocat atât de multe daune plămânilor, încât nu mai erau funcționali și a necesitat un transplant pulmonar pentru a trăi, potrivit CNN.

Soțul și fiul femeii s-au oferit să doneze părți din plămâni. Transplanturile de la donatori aflați în moarte cerebrale sunt încă rare în Japonia, iar donatorii vii sunt considerați o opțiune mai bună, conform declarației spitalului.

Soțul și fiul se află într-o stare stabilă, iar femeia rămâne în terapie intensivă. Se așteaptă să poată părăsi spitalul în aproximativ două luni, potrivit spitalului.

Un studiu lansat la începutul acestui an a mai mult de 1.700 de pacienți tratați în orașul chinez Wuhan - punctul zero al pandemiei - a constatat că radiografiile pacienților grav bolnavi au prezentat dovezi de leziuni pulmonare la câteva luni după infecția lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel