Medicul Octavian Jurma: 1 milion de români se vor mai îmbolnăvi în următoarele 2 săptămâni

Octavian Jurma
Medicul Octavian Jurma spune că încă nu am atins vârful celui de-al patrulea val al pandemiei și că aproximativ un milion de oameni se vor infecta în următoarele două săptămâni.

Medicul epidemiolog Octavian Jurma a publicat o analiză a ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni ale pandemiei și a făcut o prognoză pentru următoarele două săptămîni. Potrivit lui, aproximativ un milion de români se vor infecta în următoarele 14 zile, iar alți aproximativ 10.000 vor muri din cazua virusului. 

Iată ce spune el:

”Chiar am sperat că astăzi să vedem pentru prima dată un "lower Monday" (sau "lower-low"), o zi de luni sub nivelul zilei de luni din săptămâna precedentă. Știu că guvernul luptă cu disperare să reducă numărul de teste în speranța că vor putea anunță un triumfal platou în stratosferă valului 4-Delta, dar până și un vârf artizanal ne-ar fi permis să ne tragem sufletul un pic.

Din păcate, debutul a fost la fel de urât ca miniciunile cu care ne-au umplut spitalele. Analiza zilnică a cazurilor din ultimele săptămâni și prognoza pe următoarele 4 se află în primul tabel.

Azi e cea mai joasă zi din săptămâna care vine.

Va dați seama că azi avem de 25 de ori mai multe cazuri azi decât în urmă cu 8 săptămâni?

Avem de 20 de ori mai multe cazuri decât în vârful valului 1. Da, valul acela în care am stat 30 de zile în carantină că să nu ajungem că Lombardia.

Acum am ajuns mai rău că Lombardia, pentru că am refuzat carantina de 30 de zile și prin asta am refuzat să mai avem vreodată doar 500 de cazuri pe zi în vârful unui val. Acum le arătăm noi italienilor cum arătă un val pandemic în care politicienii au luat locul medicilor.

--------------------

Aparent debutul nu este mult peste prognoza, însă dacă adăugăm cele 1.425 de cazuri scăzute după alocare, rezultă că azi s-au înregistrat la nivel național 11,560 de cazuri noi.

Chiar și dacă plecăm de la 10.141 cazuri raportate oficial și o creștere de doar 7.5%, rezultă că mâine (azi, n.r.) vom avea valori în 17.000 și 18.000 de cazuri noi și vom înregistra un nou record absolut de cazui noi. Ne instalăm, astfel, în scenariul de coșmar pe care l-am menționat în vară, cel al unui val mai mare decât valurile 2 și 3 combinate cu toate consecințele acestuia:

- Incidența națională a depășit astăzi 10 la mie. În raportul zilnic se prezintă incidența medie a județelor nu incidența națională. Diferența arătă subestimarea medie a pandemiei în județe, adică aproape 1 la mie (sau în jur de 1,000 de cazuri pe zi)

- Săptămâna trecută am depășit pragul de 100.000 de cazuri noi pe săptămâna. Acumulăm, acum, mai multe cazuri într-o săptămână decât într-o lună în toată luna octombrie 2020 din valul 2, sau în luna aprilie din valul 3-Alpha.

- La o rată de detecție de 1:5, în realitate acum să îmbolnăvesc săptămânal jumătate de milion de români (500,000).

- Tot săptămâna trecută am înregistrat 2.361 de morți. În ultimele 14 zile aproape 5.000 de români au fost uciși de COVID-19.

------------------

Vom continuă la acest nivel stratosferic încă cel puțin 2 săptămâni

- 1 milion de români se vor mai îmbolnăvi în următoarele 2 săptămâni, dintre care vom depista doar 200.000 de mii

- 10.000 de români vor fi uciși de COVID-19 în următoarele 2 săptămâni dintre care vom depista doar 5.000 mii

Nu vă arăt aceste cifre ca să vă îngrozesc, ci ca să vă trezesc.

Politicienii (Parlament, Guvern, Președinte) trag de timp cu circul politic și ne amețesc cu minciunile lor populiste în speranța că vor scapă și din valul 4 fără carantină, pentru că au scăpat cu 10.000 de morți pe val și până acum.

Ei îți spun că au mai rămas "doar 1-2 săptămâni până la vârf". Dar pentru fiecare săptămâna ascendentă mai trebuie să adăugăm una descendentă la valori similare. Fiecare săptămâna pierdută are consecințe exponențial mai grave pentru noi că societate.

-----------------------------------
Înmulțiți cu 2 tot ce se întâmplă până la vârf. Aceste valori sunt inevitabile într-o evoluție nestânjenita a pandemiei.
-----------------------------------

Când va fi așadar vârful?

Nu știm, pentru că suntem aproape orbi la această rată de testare. Cel mai probabil este că vom vedea vârful în următoarele 2-3 săptămâni, dar acesta poate fi "văzut" doar în retrospectivă, când vom avea o săptămâna descendența.

Există o mică șansă să depășim vârful în această săptămâna.

Este indubitabil că rată de creștere a pandemiei a scăzut și că avem o "rezistență" în jurul pragului de 20.000 de cazuri pe zi. În acest stadiu al pandmeiei, problema nu mai o reprezintă însă maximele săptămânale care sunt plafonate natural de numărul scăzut de teste, ci minimele care continuă să crească mai lent, dar susținut, și pun presiune pe plafon.

Deși e posibil că în această săptămâna valorile zilnice se treacă chiar de 19.000 cazuri noi, e puțin probabil ca plafonul de 20.000 să fie străpuns. Prognoza curentă rămâne conservator optimistă în așteptarea unui vârf până la finalul lunii octombrie și intrarea pe o pantă descendentă la începutul lunii noiembrie.

Din păcate pentru sistemul medical, amânarea, chiar și cu o săptămână, a atingerii vârfului este devastatoare. Faptul că săptămâna trecută nu am atins încă vârful înseamnă că urmează încă două săptămâni de creștere a numărului de cazuri grave care necesită internare și ATI.

Dar nu mai avem paturi de ATI și paturi cu oxigen în spitale și mulți prefecți și alți lideri locali sau cetrali tot placa "avem de toate" și "la noi nu sunt probleme" o pun la televizor. E inutil să mai facem prognoza pentru internari și ATI, pentru că necesarul depășește deja cu sute de paturi capacitatea.

Știu că săptămâna trecută a părut infernală, însă abia din săptămâna asta o să vedem în spitale impactul zilelor cu peste 15.000 de cazuri noi pe zi.

Astăzi (lini, n.r.) săptămâna a debutat cu 261 decese.

Din nefericire nu doar numărul de cazuri noi se dublează în valul 4-Delta de pe luni pe marți în România, ci cel al numărului de decese. Acest debut înseamnă că vom depăși și pragul de 500 de decese pe zi în această săptămâna (probabil chiar mâine) și vom pierde peste 3.000 de vieți până duminică la ora 13.00.

Pentru fiecare viață amenințată de COVID-19, medicii și asistenții dau o bătălie epuizantă în spitale. Nici cele mai puternice spirite nu rezistă să piardă lupta de zeci de ori pe săptămână, mai ales când relaxarea care umple spitalele continuă...

Chiar dacă nu ne pasă de ceea ce se întâmplă în spitale, numărul de decese ne va lovi pe toți. Indiferent ce credem despre pandemie și vaccin, sunt prea puțini care vor putea nega moartea unui cunoscut.

Moartea este ultimul apel la trezirea din minciună.”, scria, luni, Octavian Jurma pe contul său de Facebook.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel