Medicul Virgil Musta: Valul 4 în România, peste maximum o lună. Trebuie să ne pregătim!

Dr Virgil Musta. Foto: Facebook
Medicul Virgil Musta, de la spitalul Victor Babeș din Timișoara, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre venirea celui de-al patrulea val al pandemiei în România.

Medicul Virgil Musta a fost contactat de DC NEWS pentru a comenta situația epidemiologică din România, în contextul răspândirii tot mai accelerate a variantei Delta. Oficialii din Franța au anunțat deja că se așteaptă la un al patrulea val al pandemiei către sfârșitul lunii iulie. Nici România nu va scăpa, ne-a explicat Virgil Musta. La noi valurile "au venit cam la 3-4 săptămâni după ce au apărut în celelalte țări europene", așa că peste o lună și țara noastră s-ar putea confrunta cu o avalanșă de noi îmbolnăviri.

"În principiu, la noi valurile au venit cam la 3-4 săptămâni după ce au apărut în celelalte țări europene, unde mișcarea populației este mult mai intensă și unde turismul este mai dezvoltat. Ce vă pot spune este că la ora actuală acest al patrulea val, creat în special de tulpina indiană Delta, creează probleme în Anglia, unde numărul de îmbolnăviri a crescut, în Rusia, unde, de asemenea, numărul de îmbolnăviri este foarte mare, în Portugalia și acum vedeți că deja au început să crească și în alte țări vest europene, deci probabil ne așteptăm ca într-o lună să apară și la noi. Nu vă pot spune cât de repede se va extinde comunitar. Asta înseamnă că aceste cazuri pot apărea în 2-3 săptămâni, dar mai durează 1-2 săptămâni până să se transforme în transmitere comunitară.", a explicat medicul Virgil Musta pentru DC NEWS.

Care este marea amenințare

 

Întrebat dacă ceea ce se întâmplă acum în România ar putea fi de fapt liniștea de dinaintea furtunii COVID-19, Virgil Musta a răspuns: "Eu sper să nu fie o furtună la fel ca în celelalte valuri, dar trebuie să ne bucurăm de aceste momente libere și să ne pregătim pentru un eventual al 4-lea val."

Marea amenințare din valul 4 al pandemiei este varianta Delta a coronavirusului. Atunci când vor apărea mai multe forme clinice de boală, România va fi pusă la încercare, susține medicul. Va trebui să vadă dacă are posibilitatea de a face suficiente secvențieri pentru a depista noile variante.

"Momentan nu sunt forme clinice de boală. În momentul în care vor apărea aceste forme clinice de boală vom vedea dacă avem capacitatea de a testa și virusul Delta. Putem face testări de Sars-Cov-2, dar nu știu dacă avem și posibilitatea să secvențiem acest virus. Din păcate, campania de vaccinare s-a cam blocat și aici este foarte important să spunem populației că măsura cea mai eficientă pentru a ține sub control și a preveni poate al 4-lea val este să ne vaccinăm și trebuie să înțelegem că este cea mai eficientă măsură de a ne proteja, chiar și pentru tulpina aceasta nouă, Delta.", a mai spus medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel