Ministerul Sănătății IGNORĂ o ofertă de sponsorizare de 32 de aparate pentru terapia cu plasmă în COVID-19

Zeci de români care au trecut prin COVID-19 au donat deja plasma. Foto: Florin Hozoc / Facebook
Compania care a pus la dispoziția statului român 18 aparate pentru recoltarea de plasmă convalescentă pentru tratarea pacienților COVID-19 s-a oferit să sponsorizeze încă 32! Dar, spune managerul acesteia, niște funcționari din Ministerul Sănătății nu sunt în stare să răspundă ofertei! 

Acum trei luni, tratamentul cu plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19 din România era un vis aproape irealizabil. În doar câteva zile, însă, 4 aparate au fost donate, iar alte 14 au fost puse gratuit la dispoziția centrelor de transfuzii din toată țara, cu tot cu kiturile aferente, timp de un an. Compania care le-a donat/pus la dispoziție pusese însă niște condiții. Ministerul Sănătății trebuia să facă registre online ale donatorilor și receptorilor de plasmă, să realizeze campanii care să promoveze donarea acestui tip de donare și să modifice metodologia de donare care nu e adusă la zi după ghidul european și e birocratică.

Trebuie menționat aici că plasma nu e utilă numai pacienților cu COVID-19, ci din ea se pot extrage numeroase produse vitale gen imunoglobulinele, care sunt vitale, spre exemplu, pentru pacienții cu imunodeficiențele primare, iar în România, până acum o lună, ea nu era recoltată. 

Compania de care a adus primele 18 aparate de plasmafereză în țară a mai făcut, însă, încă o ofertă. S-a oferit să sponsorizeze încă 32 de astfel de aparate plus echipamentele necesare creării unei bănci de plasmă la Institutul Cantacuzino! Ca România să poată stoca plasma recoltată în caz că, spre exemplu, am putea avea nevoie de ea la toamnă, la un eventual al doilea val de infectări cu coronavirus!

Încă 32 de aparate ar putea fi folosite gratis un an

„Precizăm faptul că, de două luni de zile, Ministerul Sănătății nu a dat un răspuns ofertei noastre privind suplimentarea cu până la 50 de aparate de plasmafereză a sponsorizării actuale de 18 aparate, chiar dacă am precizat clar că toate cele 50 de aparate puteau fi utilizate gratuit timp de un an de zile și veneau însoțite de 9.000 de kituri gratuite de recoltare a plasmei. În același timp, Ministerul Apărării Naționale și Ministerului Sănătății nu au dat un răspuns nici ofertei noastre, făcută acum mai mult de o lună de zile, de a pune la dispoziție în mod gratuit, timp de 2 ani, echipamentele de testare NAT, inactivare virală, congelare ultra-rapidă și depozitare a plasmei convalescente, care ar fi ajutat la crearea unei bănci de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19 din România, astfel încât statul să aibă capacitatea tehnică pentru a fi pe proprietarul și depozitarul plasmei convalescente donate de români. Chiar dacă ministrul Sănătății Nelu Tătaru a dovedit implicare și bună credință în susținerea terapiei cu plasmă convalescentă, structurile birocratice din minister au blocat și continuă să blocheze reformele din domeniu și eforturile societății românești de a pune pacientul în centrul sistemului de sănătate publică. (...) Eventuala retragere a ofertei noastre suplimentare (cele 32 de aparate de plasmafereză și echipamentele pentru banca de plasmă convalescentă) nu va afecta în niciun fel cele 18 aparate deja instalate și care funcționează pentru colectarea de plasmă în beneficiul pacienților COVID-19. Menționăm că cele 18 aparate de plasmafereză plus cele 6.000 de kituri de recoltare deja donate, au o valoare totală de 549.600 euro plus TVA, constituind un ajutor important pentru sistemul de transfuzie sanguină, care poate astfel colecta direct plasmă de la ex-pacienții COVID-19 cu costuri zero și cu un randament net superior, de 3 până la 9 ori mai mare, decât dacă ar fi colectat plasmă în mod indirect, prin recoltarea de sânge integral”, a arătat Florin Hozoc, directorul general al companiei respective, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel