Mu, o nouă variantă COVID, îngrijorătoare. Expert OMS: ar putea prezenta un risc potenţial de evadare imunitară (rezistenţă la vaccinuri)
Autor: Adisa Codruț pe 09 sep, 19:06 | Coronavirus

Vouchere pentru persoanele care se vaccinează

O nouă variantă a infecției COVID, denumită Mu, a fost depistată în Columbia, în ianuarie. Aceasta, susțin experții, ar fi ”potențial îngrijorătoare”.

Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat joi, 9 septembrie, că varianta Mu a COVID, identificată în Columbia, în ianuarie, este ''potenţial îngrijorătoare”.

Varianta ''Mu ar putea fi mai îngrijorătoare, deoarece ar putea prezenta un risc potenţial de evadare imunitară (rezistenţă la vaccinuri). (...) "Însă, nu avem date care să arate că varianta Mu se răspândeşte într-atât de mult sau că există riscul să depăşească varianta Delta ca tulpină dominantă'', a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul Agenției Europene a Medicamentelor, într-o conferinţă de presă.

Mu sau varianta - B.1.621, după numele ştiinţific,  - a fost clasificată drept ''variantă de monitorizat'' de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la începutul lui septembrie.Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) se concentrează în principal pe varianta Delta, dar ''monitorizează şi alte variante care s-ar putea răspândi, cum ar fi Lambda (identificată în Peru) şi, cel mai recent, Mu'', a mai precizat Marco Cavaleri.

Reprezentanții EMA susțin că se vor purta discuții cu dezvoltatorii de vaccinuri privind eficacitatea serurilor împotriva variantei Mu.

Varianta Mu a fost depistată pentru prima dată în ianuarie, în Columbia. De atunci, aceasta a fost raportată şi în alte ţări din America de Sud şi în Europa. ''Deşi prevalenţa mondială a variantei Mu printre cazurile secvenţiate a scăzut şi reprezintă sub 0,1%, prevalenţa sa în Columbia (39%) şi Ecuador (13%) a crescut constant'', potrivit OMS, anunță Agerpres. 

Coronavirus Vezi toate articolele