O nouă criză de imunoglobulină? Ministerul Sănătăţii, explicații

Ministerul Sănătății. Foto: Facebook
Un semnal de alarmă privind o posibilă criză de imunoglobulină a determinat Ministerul Sănătăți să ia poziție. Situația este monitorizată.

Ministerul Sănătății reacționează în privința semnalului de alarmă tras de medicii români care susțin că au rămas fără imunoglobulină în spitalele. Posibilitatea unei noi crize este cu mai mult posibilă, fiind preconizată și de principalul distribuitor de pe piață. Potrivit realitatea.net, săptămâna trecută trei copii au ajuns în stare gravă la spital, din lipsa tratamentului.

Ministerul Sănătății a transmis Realitatea PLUS un răspuns privind această situație, în care arată că situația imunoglobulinei (Ig) este acum monitorizată, iar în ultima perioada se află în evaluare și strictă monitorizare la nivelul structurii de specialitate - Direcția politica medicamentului, a dispozitivelor și tehnologiilor medicale.

Astfel, începând din luna aprilie, MS a solicitat deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) din România planul de livrări pentru anul 2021.

MS a solicitat, de asemenea, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate consumul pe ultimii doi ani a Ig pentru o comparație cu stocurile disponibile și a celor transmise de distribuitori în planul de livrări, dar și reprezentantului Besmax Pharma Distribution SRL detalii referitoare la distribuitorii cu care acesta colaborează în vederea îndeplinirii obligației de serviciu public.

"În răspunsul primit se menționează aspectul modalității de calcul a prețului de producător pentru aceste produse, invocându-se o creștere de către producătorul Kedrion cu 5% a prețului de vânzare către România. Prin urmare, alocarea de cantități suplimentare în 2022 va fi posibilă la un preț care depășește cu aproximativ 7% prețul maximal actual din Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România", informează sursa citată.

MS anunță, totodată, că a solicitat punct de vedere de la comisiile de specialitate cu privire la posibilitatea de acoperire a nevoilor actuale de tratament ale pacienților din România cu Ig disponibile astăzi pe piața din România, răspunsul fiind unul favorabil în legătură cu acest aspect.

"Urmare a informațiilor obținute, urmează întâlniri cu reprezentanții producătorilor pentru discuții punctuale și actiuni cu privire la disponibilitatea Ig pentru pacienții din România", mai arată sursa citată.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel