Oamenii căsătoriți trăiesc mai mult. Cardiolog: există un aspect de presiune conjugală

Oamenii necăsătoriți au cu 42% mai multe șanse să moară din cauza unei boli coronariene, susține un studiu britanic.

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu scrie pe blogul său că și căsătoria, potrivit unui studiu britanic, ar juca un rol în preveniția bolilor de inimă.

”Factorii de risc asociați cu bolile cardiovasculare includ înălțimea, vârsta, sexul, tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat, diabetul și fumatul. Însă aceștia reprezintă doar 80% din totalul cazurilor. Ce se întâmplă cu restul de 20%? Potrivit unui nou studiu publicat în revista Heart, răspunsul ar putea fi statutul marital. Cardiologul Mamas Mamas, de la Universitatea Keele din Marea Britanie, a explorat relația dintre statutul marital și sănătatea cardiovasculară”, scrie cardiologul Vasi Rădulescu.

Concluziile cercetării au surprins: cei necăsătoriți aveau cu 42% mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare și cu 16% mai multe șanse de a dezvolta boli coronariene, și cu 55% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral fatal.

”Există un aspect de presiune conjugală, ca atunci când un partener îl obligă pe celălalt să apeleze la asistență medicală sau să adopte un stil de viață sănătos după un atac de cord, de exemplu. (...) Apoi, mai există și faptul de a avea un soț care să te ducă la clinici de reabilitare sau ambulatorii, sau să se asigure că îți iei medicamentele. Acest lucru este esențial în procesele de prevenire sau de recuperare. (...) Cred că starea civilă este foarte importantă în întreaga medicină, pentru toate bolile”, afirmă cardiologul britanic, citat de medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel