Obezitatea la copii: semnal de alarmă tras de un medic pediatru

Medicul pediatru Mihai Craiu a lansat un semnal de alarmă cu privire la obezitatea la copii. Potrivit lui, cifrele în România s-au dublat în ultimii 10 ani.

Medicul pediatru Mihai Craiu a publicat pe pagina lui de Facebook câteva date despre obezitatea la copii. Potrivit lui, cifrele sunt îngrijorător de mari și ar trebui să fim atenți atunci când vine vorba despre indicele de masă corporală (body mass index - MBI).

Iată ce a scris medicul pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii:

„Sunt zone în lume unde obezitatea atinge proporții epidemice. Un studiu din Marea Britanie a documentat faptul că există regiuni în UK unde aproape jumătate din copii sunt supraponderali sau chiar obezi (vezi detalii aici
În România, tendința este într-o creștere accelerată. Un studiu efectuat în INSMC Alessandrescu-Rusescu (Victor Miron et al - Monitoring of obesity and hypertension in children in the Emergency Department - in press) arată ca tendința de exces ponderal la copil, în România, aproape s-a dublat în ultimii 10 ani.
De ce se îngrașă copiii? În primul rând din cauza zestrei genetice. O vorbă populară românească spune că „așchia nu sare departe de trunchi”. Trebuie să începem să ne cântărim noi, părinții, înainte de a face numeroase investigații și tratamente copiilor noștri. Ce putem face cu cifrele de înălțime și greutate? Putem calcula BMI (body mass index) pentru ca să vedem unde stăm noi, adulții (vezi detalii aici).
Dintre factorii pe care îi putem modifica ar fi de reținut dieta (mai puține dulciuri și băuturi îndulcite, inclusiv sucurile naturale!), mișcarea zilnică (posibilă acum, cu minimalizarea riscurilor de îmbolnăvire COVID-19), anturajul și mediul (da, mediul poluat favorizează apariția multor afecțiuni, inclusiv obezitate!!) (vezi detalii aici).
Pentru început ar fi prudent să începeți cu un simplu jurnal. Cântăriți-vă regulat. Dacă cifrele BMI arată îngrijorător, apelați la medicul de familie. Acesta va evalua situația și vă va îndruma la medicul specialist de boli de nutriție și metabolism sau la cel endocrinolog (noi la spital avem acești specialiști?).
Aveți grijă de silueta voastră si a copiilor voștri! Cu sau fără COVID-19 obezitatea îmbolnăvește și ucide...”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel