Patru semne care vă arată dacă cel mic este deshidratat: medicul pediatru Mihai Craiu explică
Autor: Angela Sabău pe 15 aug 2020 / 17:17 | Pediatrie

Deshidratare

Medicul Mihai Craiu a arătat într-o postare pe pagina sa de socializare care sunt patru semne după care părinții se pot ghida pentru a stabili dacă cel mic este sau nu deshidratat.

Medicul pediatru Mihai Craiu a postat pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii cateva indicii pentru părinți, pentru a-i ajuta să determine dacă cel mic este sau nu deshidratat.

Iată ce a scris medicul:

„Mulți părinți, în condițiile căldurilor extreme din ultima vreme, s-au confruntat cu întrebarea dacă este cumva deshidratat copilul lor.Răspunsul poate fi obținut folosind scorul Bailey, așa numita scală de deshidratare acută pentru copii (CDS - Clinical Dehydration Scale).

Cum calculăm?Sunt 4 grupe de semne și simptome, care sunt notate de la 0 la 2 (zero fiind cel mai bine și 2 fiind cel mai rău).Dacă scorul obținut este 5, sau mai mare, este o deshidratare severă și este obligatorie evaluarea la medic, pentru a stabili strategia corectă de rehidratare.

Primul parametru este starea generală. Este 0 dacă starea generală e bună, 1 dacă este un copil însetat, agitat, sau discret letargic și 2 dacă starea generală este foarte proastă, copilul este moale, rece și nu răspunde la stimuli.

Al 2-lea parametru este aspectul ochilor. Este 0 dacă ochii arată normal, 1 dacă sunt discret înfundați și 2 dacă sunt foarte înfundați.

Al 3-lea parametru este aspectul limbii. Este 0 dacă este umedă, este 1 dacă saliva este mai vâscoasă și limba este lipicioasă (se vede mai ales la plâns), și 2 dacă este complet uscată.

Ultimul parametru îl reprezintă lacrimile. Este 0 dacă are acest copil are lacrimi în cantitate normală, la plâns, este 1 dacă are puține lacrimi și 2 dacă lacrimile sunt absente și ochii încep să devină uscați, fără luciu.Să aveți o vară liniștită, fără deshidratare.”

Pediatrie Vezi toate articolele