Patru semne care vă arată dacă cel mic este deshidratat: medicul pediatru Mihai Craiu explică

Deshidratare
Medicul Mihai Craiu a arătat într-o postare pe pagina sa de socializare care sunt patru semne după care părinții se pot ghida pentru a stabili dacă cel mic este sau nu deshidratat.

Medicul pediatru Mihai Craiu a postat pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii cateva indicii pentru părinți, pentru a-i ajuta să determine dacă cel mic este sau nu deshidratat.

Iată ce a scris medicul:

„Mulți părinți, în condițiile căldurilor extreme din ultima vreme, s-au confruntat cu întrebarea dacă este cumva deshidratat copilul lor.
Răspunsul poate fi obținut folosind scorul Bailey, așa numita scală de deshidratare acută pentru copii (CDS - Clinical Dehydration Scale).

Cum calculăm?
Sunt 4 grupe de semne și simptome, care sunt notate de la 0 la 2 (zero fiind cel mai bine și 2 fiind cel mai rău).
Dacă scorul obținut este 5, sau mai mare, este o deshidratare severă și este obligatorie evaluarea la medic, pentru a stabili strategia corectă de rehidratare.

Primul parametru este starea generală. Este 0 dacă starea generală e bună, 1 dacă este un copil însetat, agitat, sau discret letargic și 2 dacă starea generală este foarte proastă, copilul este moale, rece și nu răspunde la stimuli.

Al 2-lea parametru este aspectul ochilor. Este 0 dacă ochii arată normal, 1 dacă sunt discret înfundați și 2 dacă sunt foarte înfundați.

Al 3-lea parametru este aspectul limbii. Este 0 dacă este umedă, este 1 dacă saliva este mai vâscoasă și limba este lipicioasă (se vede mai ales la plâns), și 2 dacă este complet uscată.

Ultimul parametru îl reprezintă lacrimile. Este 0 dacă are acest copil are lacrimi în cantitate normală, la plâns, este 1 dacă are puține lacrimi și 2 dacă lacrimile sunt absente și ochii încep să devină uscați, fără luciu.
Să aveți o vară liniștită, fără deshidratare.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel