Peste 600.000 de doze de vaccin Pfizer vor ajunge în octombrie, în România

Vaccin
Peste 600.000 de doze vaccin anti-COVID produs de Pfizer-BioNTech vor ajunge luna aceasta în România.

România urmează să primească în această lună peste 600.000 de doze de vaccin de la compania BioNTech/Pfizer, a anunţat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, vicepreşedinte al CNCAV.

"În această lună, vom mai primi, în cursul acestei săptămâni, 303.030 BioNTech/Pfizer şi acelaşi număr săptămâna viitoare - 303.030 de doze Pfizer. Pentru Moderna sunt dozele din această săptămână, 355.200 de doze, iar livrările pentru sfârşitul lunii sunt incerte. La fel şi pentru vaccinul produs de Johnson&Johnson: în afară de livrările de săptămâna trecută, livrările din această săptămână, de 300.000 de doze, iar pentru finalul lunii livrările sunt incerte. Pentru vaccinul produs de AstraZeneca livrările au fost suspendate pentru moment", a declarat Baciu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

În total, România a recepţionat 20.716.589 de doze de vaccin: BioNTech/Pfizer - 13.071.689, Moderna - 2.472.000, AstraZeneca - 3.374.000 şi Johnson&Johnson - 1.798.900.

Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a precizat că, până în prezent, s-au pierdut 2,28% din totalul dozelor primite.

"Sunt aproximativ 245.381 de doze pierdute, ceea ce înseamnă 2,28% din numărul total de doze recepţionate. (...) Pentru vaccinurile care sunt în flacoane multidoză riscul de irosire sau de sacrificare a dozelor este mult mai mare. (...) Organizaţia Mondială a Sănătăţii prevede un procent între 10 şi 25% doze care pot să fie pierdute la vaccinurile care sunt în flacoane multidoză", a menţionat el.

Potrivit şefului CNCAV, o statistică internaţională arată că din totalul dozelor de vaccin care sunt în general distribuite ca flacoane multidoză se pot pierde până la 40-50%.

"În situaţia în care avem persoane care se adresează pentru vaccinare şi ai un flacon cu şase doze sau cu 10 doze este cât se poate de evident că primează beneficiul persoanei care doreşte să se vaccineze în detrimentul unor doze care se sacrifică, fiindcă raportul de cost/eficienţă este în favoarea persoanelor care se vaccinează", a indicat Valeriu Gheorghiţă, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel