Pete albe pe piele: 9 cauze posibile și cum să scapi de ele. Micoze, cancer, ba chiar și viermi

Dermatita atopică. Foto: Pixabay
Petele albe de pe piele pot fi cauzate de o varietate de factori, variind de la micoza simplă și pistrui albi la probleme ale pielii, cum ar fi dermatita, hipomelanoză sau vitiligo. Iată principalele 9 cauze posibile: 

Când apare o pată apă pe piele, ar trebui să studiați mărimea acesteia, unde se află, când a apărut și dacă aveți alte simptome, cum ar fi mâncărime, piele uscată sau piele care se descuamează. Apoi, mergeți la un consult la un dermatolog, astfel încât să fie identificată rapid și eficient cauza și să începeți tratamentul cel mai potrivit.

Unele cauze posibile ale petelor albe pe piele sunt:

1. Micoza pielii

Una dintre cele mai frecvente cauze ale micilor pete albe apărute pe piele, care te mănâncă și se pot răspândi prin zone întinse ale corpului, sunt micoza „de plajă”, cunoscută și sub numele de pitiriazis versicolor sau tinea versicolor.

Deși este cunoscută sub numele de micoză „de plajă”, persoana probabil că avea deja micoza, dar și-a dat seama doar după ce a mers la plajă, deoarece zona afectată nu era bronzată. Ciuperca care provoacă această micoză locuiește în mod natural în piele, dar, din cauza unor modificări, devine neplăcută, multiplicându-se și formând pete tipice care afectează gâtul, trunchiul sau spatele.

Cum se tratează: aplicați un unguent antifungic indicat de un dermatolog. Șamponul, săpunurile și gelurile pot fi, de asemenea, trebuie indicate de dermatolog pentru a completa tratamentul. Pentru a preveni ca alte persoane din casă să fie afectate, fiecare persoană ar trebui să își folosească propriul prosop de baie și să nu își împartă hainele.

2. Petele cauzate de expunerea la soare

Uneori, persoanele cu piele albă sensibilă și fină sau măslinie se bronzează atunci când merg la plajă sau la piscină și, după câteva zile, pielea se va coji și apar mici pete albe, în special pe brațe, piept și spate.

Cum se tratează: Este important să vă hidratați pielea zilnic și să folosiți întotdeauna protecție solară înainte de a sta la soare, deoarece pielea este mai subțire și mai sensibilă și prezintă un risc mai mare de a fi arsă de soare. În mod ideal, ar trebui să vă hidratați pielea foarte bine cu aproximativ 10 zile înainte de a merge la plajă și să consumați alimente bogate în vitamina A, cum ar fi morcovi, roșii, ouă fierte, papaya și mango, deoarece cu cât pielea este mai hidratată, cu atât este mai mic riscul de descuamare și dezvoltare a petelor.

3. Dermatită atopică / eczemă atopică

Dermatita atopică este o inflamație a pielii care apare mai ales la copii, dar poate apărea la orice vârstă. Dermatita provoacă în general pete roșii, plăci sau bulgări, dar atunci când dispar, pot face zona mai albă.

Cum se tratează: Tratamentul obișnuit este medicamentul cu steroizi prescris de un dermatolog. Pielea trebuie, de asemenea, menținută hidratată și poate fi necesar și un antihistaminic pentru ameliorarea mâncărimii.

4. Pistrui albi

Oamenii cu piele măslinie pot dezvolta mai mulți pistrui albi care pot apărea pe mâini, brațe sau picioare, în special peste vârsta de 40 de ani și mai ales dacă nu folosesc cum trebuie protecție solară.

Cum se tratează: Trebuie să vă protejați pielea de soare folosind întotdeauna protecție solară atunci când mergeți la plajă sau la piscină sau ori de câte ori petreceți mai mult de 15 minute la soare. Purtarea unei pălării și a mănușilor poate fi, de asemenea, de ajutor în prevenirea și agravarea leziunilor cutanate.

5. Vitiligo

Aceasta este o boală care determină apariția unor pete albe mari pe piele și care poate afecta și interiorul gurii. Cauza sa nu este pe deplin cunoscută, dar se crede că apare din cauza unei modificări genetice sau a unei modificări a sistemului imunitar, atunci când corpul începe să lupte împotriva melanocitelor.

Cum se tratează: Medicul dermatolog poate indica tratamente precum fototerapia sau aplicarea de creme și unguente cu corticosteroizi și / sau imunosupresoare.

6. Hipomelanoză

Aceasta nu este cauzată de nicio ciupercă, ci este o caracteristică a persoanei și este foarte frecventă în Brazilia. În aceste cazuri, există unele părți ale corpului care sunt mai deschise decât tonul general al pielii și, deși expunerea la soare îmbunătățește contrastul, părțile afectate sunt întotdeauna mai deschise decât restul corpului. Această modificare a pielii este mai frecventă la persoanele care au un anumit tip de alergie.

Cum se tratează: Deși nu aveți nevoie de niciun tratament specific, expunerea la soare devreme dimineața sau după-amiaza târziu poate fi utilă pentru a încerca să vă uniformizați tonul pielii.

7. Scleroza tuberoasă

Cunoscută și sub numele de boala Bourneville sau Epiloia, se caracterizează prin apariția de pete albe împrăștiate pe piele, care pot afecta orice parte a corpului, deși trunchiul este cel mai frecvent afectat. Acestea sunt adesea identificate mai întâi la sugari sau copii până la vârsta de 6 ani și pot exista de la o pată la mai mult de 100 pe corp.

Cum se tratează: ar trebui să consultați un dermatolog pentru a confirma diagnosticul și a începe tratamentul pentru a evita complicațiile bolii, printre care se numără convulsiile sau chiar problemele renale.

8. Pete albe pot fi cancer

Cancerul de piele care nu este melanom poate provoca apariția unei pete cu margini inegale pe pielea deschisă la culoare, iar această pată are texturi și culori diferite. În acest caz, ar trebui să mergeți la un dermatolog pentru a verifica și confirma dacă este vorba de cancer de piele și cum să îl tratați rapid.

9. Pete albe pot fi cauzate de viermi

Petele albe pe piele nu înseamnă întotdeauna prezența viermilor intestinali, cu toate acestea, asocierea acestui simptom cu viermii este normală, deoarece atunci când o persoană are astfel de paraziți, este obișnuit ca organismul lor să nu absoarbă complet vitaminele și nutrienții alimentari, iar această deficiență în vitamine poate provoca apariția de pete albe pe piele. Principalele vitamine a căror lipsă sau deficiență provoacă pete albe pe piele sunt calciul, vitamina D și E, care pot fi găsite în lapte, sardine, unt și arahide, de exemplu.

Dacă petele albe pe piele sunt cauzate de fapt de viermi, aceștia ar trebui identificați cu o examinare parazitologică a scaunului și tratamentul se poate face cu utilizarea medicamentelor speciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel