Planta supranumită „regele leacurilor”: la ce afecțiuni ajută

Planta Luminita nopții
Planta luminița nopții sau primula de seară este considerată „regele leacurilor”, tocmai pentru că este utilă în multe afecțiuni. 

Despre uleiul din floarea de luminița nopții (Oenothera biennis) sau onagru se crede că ameliorează simptomele sindromului premenstrual și ale afecțiunilor pielii, cum ar fi eczemele.

Studiile disponibile despre acest ulei sunt peste tot, dar există studii care sunt mai elocvente decât altele. De exemplu, unele studii au descoperit că uleiul de luminiță are proprietăți antiinflamatorii. Se știe că ajută la afecțiuni precum dermatita atopică și neuropatia diabetică. De asemenea, poate ajuta în alte probleme de sănătate, cum ar fi durerile de sân.

Cercetări recente indică îmbunătățirea calității vieții la pacienții cu scleroză multiplă, schimbarea hormonilor și a sensibilității la insulină la cei care se confruntă cu sindromul ovarului polichistic și utilizarea acestuia local pentru a îmbunătăți dermatita ușoară.

Conform acestor studii, uleiul de luminiță ar putea avea multiple întrebuințări. Avertismentul este că poate interacționa cu mai multe medicamente. Urmează mai multe cercetări, iar aplicațiile sunt promițătoare.

Interesant este că florile de luminiță se numesc și  luminița nopții, luminița de seară, steaua de seară, primula de seară, deoarece înfloresc pe măsură ce soarele începe să apună. De asemenea, mai este denumită lumânărică sau  iarba asinului - datorită frunzelor care seamănă cu urechile de măgar. Denumirea enotera - Oenothera - provine din grecescul oinos - care înseamnă vin, și ther, adică - animal sălbatic.

Luminita noptii, este o planta medicinala originara din zonele nordice din America, in Europa a fost introdusa de peste doua secole, s-a raspindit foarte repede, datorita capacităților ei vindecătoare fiind denumita și „regele leacurilor”, tocmai pentru că este întrebuințată în multe afecțiuni. Oamenii spun adesea că miros a lămâi.

Uleiul de primula de seară ar putea fi benefic pentru:

- sindrom premenstrual

- afecțiuni ale pielii ușoare

- dureri de sân

- menopauza

- inflamaţie

- neuropatie diabetică

- scleroză multiplă

- sindromul ovarului polichistic

- tensiune arteriala

Atenție!

- planta interacționează cu unele medicamente care coagulează sângele

- siguranța în timpul sarcinii este incertă

- poate interfera cu absorbția medicamentelor în timpul tratamentului cu HIV

- interacționează cu litiu pentru tulburarea bipolară

- utilizarea pe termen lung poate să nu fie sigură

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel