Plante care te scapă de calculii biliari

Afecțiuni biliare
Calculii biliari sunt dintre cele mai frecvente afecțiuni ale bilei. Fitoterapeuții spun că, pe lângă tratamentul prescris de medici, câteva plante sau o alimentație sănătoasă sunt e mare ajutor.

Alimentația nesănătoasă duce la formarea calculilor biliari, iar afecțiunea este foarte frecventă, în special la femei, care sunt de trei ori mai afectate decât bărbații. Specialiștii spun că metabolismul ar avea o implicație în explicația acestui fenomen.

Fiind cea mai frecventă afecțiune legată de bilă, fitoterapeuţii au câteva sfaturi pentru această afecţiune.
Maria Pop, doctor în biologie şi fitoterapeut, spune că asta este ”datorită tulburărilor apărute în metabolismul lipidelor. Se manifestă prin dureri violente, mai ales noaptea, dând colică biliară cu vărsături de culoare verde-închis, urina închisă la culoare. 

Agravarea poate să apară atunci când calculul este mobilizat în canalul cistic sau coledoc, provocând obturarea căilor biliare, ocluzie intestinală sau pancreatică hemoragică acută, tromboflebita venei porte”, arată ea în cartea ”Terapia cu plante medicinale şi suplimente alimentare”.

De menţionat este faptul că bila este este un sac de mici dimensiuni, poziţionat imediat sub ficat şi are rolul de a depozita bila pe care o secretă ficatul. Bila ajută la digestia grăsimilor şi este eliminată din vezica biliara în intestinul subţire, prin intermediul unor canale.

Atunci când se formează calculii biliari, pe care Maria Pop îi descrie ca o depunere de colesterol, bilirubină, săruri biliare, acestea pot obtura căile biliare. În astfel de situaţii, prezenţa la medic este obligatorie, pentru că medicul este cel care stabileşte diagnosticul şi tratamentul. Însă, în afara tratamentului medicamentos, fitoterapeutul are câteva recomandări, atât pentru regimul de viaţă, cât şi ca terapie cu plante.

Alimentație fără colesterol

Ca regim de viaţă, Maria Pop arată în lucrarea sa că se recomandă o alimentaţie fără colesterol (ficat, rinichi, creier, pancreas etc). De asemenea, cura cu sucuri de legume este una din recomandările ei: ”morcovi, castraveţi, ridichi şi sfeclă roşie, în părţi egale pentru acţiunea directă de dizolvare a calculilor”, arată ea.

Cura cu fructe proaspete dulci, este un alt sfat de la biologul Maria Pop, despre care spune că durează între 7 şi 14 zile şi că are rol de drenare a bilei.

Ienupărul este o altă plantă despre care biologul spune că are rol în dizolvarea calculilor. ”Este şi un dezinfectant şi diuretic, ajutând la drenarea bilei. Se prepară sub formă de infuzie, decoct sau tinctură în cure de câte 21 de zile, câte două ceaiuri pe zi”, arată ea, însă atrage atenţia la persoanele cu probleme acute de iritaţii renale sau urinare, în timpul sarcinii, pentru că ”are acţiune directă asupra epiteliului renal”.

Plante care ajută la drenarea bilei sau dizolvarea calculilor Turiţa-mare este o altă plantă care are rol de protejare împotriva formării calculilor. De asemenea, biologul mai enumeră păpădia, care stimulează drenajul biliar şi se foloseşte ca infuzie de frunze şi decoct de rădăcină, câte trei ceaiuri pe zi, timp de 40 de zile. Coada şoricelului conţine achileină, care stimulează funcţia ficatului de secreţie a bilei, iar chamazulenele şi uleiul esenţial conferă proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare. ”Se foloseşte sub formă de infuzie în cure de lungă durată.” Rostopască, brusture, măceş, anghinare, sunătoare, urzică, brad, fenicul, toate sunt plante pe care fitoterapeutul Maria Pop le recomandă ca fiind de ajutor în dizolvarea calculilor biliari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel