Poluarea, asociată cu un risc crescut de demență sau boala Alzheimer

Aer poluat
Un studiu de lungă durată a găsit o legătură între poluarea aerului și un risc crescut de demență.

Studiul arată că până și un nivel ușor mai mare de expunere la poluarea aerului pe o perioadă îndelungată pot crește semnificativ riscul de demență al unei persoane. Rezultatele studiului au ost publicate în revista Environmental Health Perspectives. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au analizat datele pe o perioadă de zeci de ani de la două proiecte de lungă durată, unul privind factorii de risc pentru demență și unul privind poluarea aerului, în zona de coastă a Pacificului de Nord-Vest.

În concluzie, au descoperit că doar o diferență de 1 microgram pe metru cub între rezidențe a fost asociată cu o incidență mai mare de 16% a demenței. Pentru context, vă puteți aștepta să găsiți o diferență de 1 microgram pe metru cub între o stradă aglomerată din centrul orașului și o suburbie cu mai multă verdeață.

„Am constatat că o creștere de 1 microgram pe metru cub de expunere corespundea unui risc cu 16% mai mare de demență cu toate cauzele. A existat o asociație similară pentru demența de tip Alzheimer ”, a declarat într-un comunicat Rachel Shaffer, autorul principal care a efectuat cercetarea ca doctorand în cadrul Departamentului de Științe ale Mediului și Sănătății Muncii din cadrul Universității din Washington.

Expunerea îndelungată la poluare crește riscul de demență

Dintre cei peste 4.000 de rezidenți din zona Seattle înscriși în studiul privind demența, aproximativ 1.000 au fost diagnosticați cu tulburare neurologică din 1994, când a început studiul. Odată ce o persoană cu demență a fost identificată, echipa a analizat nivelurile de poluare a aerului la care au fost expuse în timpul vieții (ținând cont de faptul că nivelurile de poluare a aerului s-au schimbat de la începutul studiului) și au comparat expunerea la poluare a altor participanți. Acest lucru le-a dat o idee despre cât de mult a contribuit poluarea aerului la diagnosticul lor de demență.

„Știm că demența se dezvoltă pe o perioadă lungă de timp. Este nevoie de ani - chiar și decenii - pentru ca aceste patologii să se dezvolte în creier, așa că a trebuit să ne uităm la expunerile care au acoperit acea perioadă prelungită ”, a explicat Shaffer.

Motivul pentru care poluarea aerului a fost legată de demență de nenumărate ori nu este perfect înțeles, dar oamenii de știință au început să obțină o imagine mai clară.

Poluarea aerului este un amestec de gaze, solide și particule lichide. Aceasta poate include un cocktail de ingrediente toxice, precum dioxid de azot, dioxid de sulf și monoxid de carbon. Deși toate acestea sunt îngrijorătoare în sine, cele mai îngrijorătoare pentru creier par a fi particulele microscopice care provin din fum, praf și țevi de eșapament. Aceste particule sunt atât de mici încât se pot infiltra cu ușurință în corpul uman, intrând în fluxul nostru sanguin și chiar în creierul nostru, aducând probabil o serie de „autostopiști” toxici cu ei. Odată ajunse în creier, particulele străine declanșează apărarea corpului și provoacă inflamația creierului, despre care se știe că este legată de neurodegenerare.

În afară de demență, s-a constatat că poluarea aerului are asociații cu alte probleme neurologice, unele studii corelând chiar poluarea aerului cu inteligența redusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel