PREȚ medicamente, măsură URGENTĂ cerută 4.325 de români în criza pandemică generată de COVID-19

Medicamente
Medicamente
Sondaj DC Medical
Sondaj DC Medical
  • Medicamente
  • Sondaj DC Medical
Înghețarea prețului la medicamente este una dintre măsurile luate în criza pandemică generată de COVID-19. Cititorii DC Medical au votat în număr mare un chestionar electronic privind oportunitatea acestei soluții.

La întrebarea „Sunteți de acord cu înghețarea prețului la medicamente?" s-au înregistrat 4,325 de răspunsuri. 84,4% dintre respondenți sunt de acord cu această măsură.

Cum poate fi explicată participarea masivă la acest sondaj online și rata uriașă de susținere a soluției de înghețare a prețului la medicamente?
Pandemia cu coronavirus a făcut publicul român mult mai atent la problemele din sistemul sanitar, accesul la medicamente devenind o temă de stringentă actualitate. Dar, dacă publicul a înțeles că nu există medicamente pentru tratamentul specific al gripei cu COVID-19, situația critică se înregistrează în cazul pacienților care suferă de boli cronice. Pacienții cronici își pun problema accesului la medicamentele care sunt vitale pentru ei, pentru viața lor și care ar putea să dispară din farmacii de anii de zile, dispariția medicamentelor de pe piata generand crize succesive pentru aceasta categorie de populatie.

Actuala situație presupune luarea unor măsuri excepționale de către autorități în beneficiul pacientilor cronici, care sunt o categorie la risc identificată chiar de Organizația Mondială a Sănătății în fața pandemiei cu coronavirus. Este nevoie să se ia cu celeritate măsuri care să le asigure accesul în timp util, fără discontinuități, pentru următoarele 12 luni, la tratamente și îngrijiri. Prima și cea mai importantă astfel de măsura este înghețarea prețurilor medicamentelor din CANAMED. Însă aceasta este o solutie pentru o situație de urgență, pacienții cronici au nevoie de soluții de durată, care să asigure disponibilitatea medicamentelor pe piață, iar acest aspect poate fi abordat doar printr-o nouă metodologie de calcul a prețului, care să renunțe la abordarea paguboasă fundamentată pe politica celui mai mic preț la medicamente.

Dacă prețul suplimentelor sau vitaminelor este decis de piață, prețul medicamentelor din Catalogul Național al Prețurilor la Medicamente (CANAMED) este reglementat de stat. Dar, nu a existat niciodată predictibiliate în acest domeniu. La începutul lunii martie a avut loc o dezbatere publică unde a fost luat în discuție acest proces de actualizare a prețurilor medicamentelor din CANAMED. Toate părțile interesate (pacienți, farmaciști, industrie) au atras atenția asupra riscului de a merge mai departe fără o analiză atentă a impactului și schimbarea metodologiei de preț. Soluția imediată, înghețarea prețurilor din CANAMED.

Pe termen mediu, ar fi necesară reforma sistemul de evaluare a prețului medicamentelor din CANAMED, iar opțiunea cea mai viabilă este o nouă metodologie, astfel încât să se asigure accesul neîngrădit al pacienților cronici la tratament, evitând situația de criză perpetuă în domeniu. Pacienții cronici au nevoie de predictibilitate cu privire la ce tratament vor avea, nu doar acum, ci și pe termen lung. Nu ne mai putem permite în acest moment o nouă criză a medicamentelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel