Premieră în Cardiologia Intervențională. Dr. Dan Deleanu: Intervenția chirurgicală destul de delicată, mai ales în primele zile după infarct

EXCLUSIV
Dr Dan Deleanu, șeful Laboratorului de Cardiologe Intervențională de la Institutul de boli cardiovasculare CC Iliescu din București, a detaliat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, o premieră în cardiologia intervențională - cazul unui pacient cu un defect grav de sept interventricular, care a fost rezolvat prin tehnica percutană. 

"Este vorba despre o intervenție care se face mai rar, de fapt, a doua noastră intervenție în acest domeniu, și anume un pacient cu infarct miocardic acut, cu o complicație mecanică foarte severă - o ruptură de sept interventricular. Complicațiile mecanice sunt cele mai periculoase și care nu pot fi tratate decât chirurgical. În esență, sunt practic rupturi de miocard, care poate să fie o situație fatală, fie cum se întâmplă în acest caz, o ruptură de miocard sept interventricular, situație în care se produce o comunicare de sânge foarte mare din cavitatea stângă în cavitatea dreaptă, ceea ce duce la o deteriorare hemodinamică imediată, care poate să ducă chiar la șoc cardiogen și la o situație cu prognostic foarte rezervat.

Situația particulară a acestui fel de complicații după infarctul miocardic acut este că țesuturile miocardului necrozat, în curs de cicatrizare, sunt foarte friabile și intervenția chirurgicală este grevată de complicații și este destul de delicată, mai ales în primele zile după infarct, deoarece chirurgul nu poate să coase peticul cu care acesta dorește să închidă acest efect. Practic, poate să se rupă și țesuturile respective să nu țină. De cele mai multe ori, chirurgul dorește să amâne o astfel de intervenție cât mai mult, cel puțin șapte zile după infarct sau mai mult, astfel încât să aibă siguranța că suturile lui sunt corespunzătoare.", a spus dr.  Dan Deleanu pentru DC MEDICAL. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel